Ceremonii militare dedicate Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații în garnizoana Buzău

Ceremonii militare dedicate Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații în garnizoana Buzău

Vineri, 11 noiembrie, militarii din Garnizoana Buzău participă la ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.

Manifestările vor avea loc, după următorul program:

– ora 09.30, ceremonie militară și religioasă cu depunere de coroane și jerbe de flori la Mormintele Eroilor căzuți în Teatrele de Operații din Cimitirul Eroilor, municipiul Buzău;

– ora 11.00, ceremonie militară și religioasă cu depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații, comuna Smeeni, județul Buzău.

La activități sunt invitate să participe oficialităţi locale civile şi militare, cadre militare din garnizoană active, în rezervă şi retragere, veterani de război, mass-media locală precum şi corespondenţi mass-media centrale.

* * *

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

 Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei  –  intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

COMPARTIMENTUL  INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE