Interes crescut pentru finanțarea Unităților 3 și 4 ale Nuclearelectrica în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27)

Președintele US Exim Bank, doamna Reta Jo Lewis, a anunțat emiterea a două scrisori de interes pentru finanțarea serviciilor tehnice de pre-proiect furnizate de SUA pentru Unitățile 3 și 4 ale Nuclearelectrica, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27). Anunțul a fost lansat la Pavilionul SUA din cadrul COP27, în prezența trimisului prezidențial special al SUA pentru climă, John Kerry, președintelui României, Klaus Iohannis, ministrului român al energiei, Virgil Popescu și directorului general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Pe baza informațiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanțarea până la 50 000 000,00 USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) și până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie și de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

România are un parteneriat îndelungat și de încredere cu SUA în domeniul nuclear, încheiat în octombrie 2020, prin Acordul interguvernamental (IGA) România – SUA în domeniul energiei nucleare, care a fost ratificat și de Parlamentul României. Scrisorile de interes ale US Exim Bank sprijină dezvoltarea Unităților 3 și 4 la timp pentru a atinge obiectivele de climă și securitate energetică ale României.

Nuclearelectrica salută și apreciază eforturile echipei U.S. Exim Bank, sprijinul acordat de Statele Unite ale Americii, la cel mai înalt nivel, al domnului Președinte, Joe Biden, al trimisului prezidențial special al SUA pentru climă John Kerry, al Guvernului SUA, al Departamentului de Stat al SUA, al Departamentului de Energie al SUA, precum și sprijinul acordat de Președinția României, Guvernul și Parlamentul României pentru dezvoltarea programului nuclear românesc. În condițiile în care Nuclearelectrica s-a angajat să finalizeze la cele mai înalte standarde de siguranță și excelență Unitățile 3 și 4 și să demonstreze încă o dată capacitatea și poziția de lider a României în domeniul nuclear, calitatea produselor și serviciilor americane va aduce un plus de valoare și ne va sprijini în atingerea obiectivelor.

https://www.nuclearelectrica.ro/…/in-cadrul…/