Greenpeace România răspunde la declarațiile eronate ale ministrului Burduja

Greenpeace_Logo_Green_PNG
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: gazele românești vor asigura Europei o securitate energetică „cum n-a mai avut până acum”.
Greenpeace România răspunde la declarațiile eronate ale ministrului Burduja.
Ministrul Energiei a declarat ieri la conferința Romanian International Gas Conference – RIGC 2023: „Proiectul Neptun Deep este proiectul fanion al sectorului de gaze din România, dar nu numai din România, pentru că, atunci când vorbim de un potenţial de peste 100 de miliarde de normal metri cubi, vorbim despre un potenţial pentru Europa de a-şi asigura o securitate cum n-a mai avut până acum.” În realitate, dacă ar exploata gazele din perimetrul Neptun Deep, România nu va deveni un garant pentru securitatea energetică a Europei. Așa cum spun și cifrele. 

România nu poate acoperi nici 3% din consumul european 
 Consumul de gaze al U.E. în 2022 a fost de 343 miliarde metri cubi. România nu are resursele necesare de gaze fosile cu care să sprijine consumul U.E. Neptun Deep, conform datelor publice, ar produce, în total, 100 miliarde metri cubi în 10 ani (date preconizate, nu confirmate). Cu alte cuvinte, gazele din Marea Neagră ar contribui la securitatea energetică a Uniunii cu 10 miliarde metri cubi pe an, adică cu doar 2,9% din consum!  Producția internă de gaze a U.E. a fost în 2022 de 41 miliarde metri cubi (restul se importă), continentul neavând resurse importante de gaze. Acest lucru face România, într-adevăr, un producător important în interiorul continentului, dar nesemnificativ comparativ cu cererea europeană.
gaze pentru UE
Rol limitat în regiune pentru România Dacă luăm în considerare consumul combinat în 2022 pentru zona central și est europeană (Polonia, România, Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croația, Slovenia), acesta totalizează 63 miliarde metri cubi de gaze. Dacă România va consuma anual jumătate sau mai mult din gazele pe care le va scoate și va exporta restul, contribuția la consumul regional va fi de sub 10%! 
Având în vedere faptul că România nu poate acoperi nici 3% din consumul european, afirmația ministrului Burduja conform căreia gazele românești vor asigura Europei o securitate energetică este falsă. Din păcate, nu este singura afirmație neadevărată vehiculată de mari demnitari în legătură cu gazul românesc.