Nuclearelectrica: O nouă etapă esențială în Proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă

O nouă etapă esențială în Proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă: în urma derulării și finalizării unei proceduri de atribuire, Nuclearelectrica a transmis Consorțiului condus de AtkinsRéalis o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie în sprijinul prelungirii duratei de viață a Unitatii 1 CNE Cernavodă.

„Suntem bucuroși să ne extindem colaborarea pentru proiectul retehnologizarii Unității 1 de la Cernavoda cu AtkinsRéalis, care și-a dovedit deja experiența și capacitatea. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standarde de excelență și să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. În plus, prelungirea duratei de viață a Unității 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, contribuții importante la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General al Nuclearelectrica SA.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Național 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performante unități la nivel global. După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continua să producă aproximativ 5 TW anual și să evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având, pe întreg ciclul de viață, cea mai redusă amprentă de carbon dintre toate sursele.

Mai multe detalii:

https://www.nuclearelectrica.ro/…/o-noua-etapa…/