Ultima bornă a Via Transilvanica amplasată luni de ministrul apelor și pădurilor, la Putna

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, s-a aflat luni, la Putna, în județul Suceava, pentru a participa la amplasarea ultimei borne a traseului „Bucovina”, parte componentă a Via Transilvanica, însoțit de  directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu. La acest eveniment, care s-a desfășurat la Mănăstirea Putna, au participat președintele Tăşuleasa Social, Alin Uhlmann Uşeriu, actorul Marcel Iureș și Tiberiu Ușeriu, ambasadori ai acestui proiect, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, prefectul județului Suceava, Mirela-Elena Adomnicăi, primarul localității Putna, Gheorghe Coroamă, și alți reprezentanți ai autorităților locale, parteneri şi sponsorii strategici ai proiectului, voluntari și locuitori din zonă.

 Via Transilvanica este un drum care facelegătura între Drobeta-Turnu Severin, din județul Mehedinți, și Putna,  județul Suceava, pe o lungime de aproximativ 1000de kilometri.

Ministerul Apelor șiPădurilor este parte în acest proiect, iar cele 136 de borne au fost montatevoluntar de angajații RegieiNaționale a Pădurilor Romsilva, Direcția Silvică Suceava. 

În cadrul festivității,ministrul apelor și pădurilor, alături de cei prezenți, a luat parte laamplasarea ultimei borne a Via Transilvanica.

Cu acest prilejdemnitarul a susținut un discurs pe care îl puteți citi în continuare:

Doamnelor și domnilor, bine v-am găsit!

Sunt foarte onorat să fiuastăzi la Putna, în acest spațiu cu profunde semnificații pentru poporulromân. 

Mă încearcă mari emoții, dar,de asemenea, sunt bucuros și mândru că împreună deschidem, astăzi, aici, o nouăcale spre redescoperirea României, intrând într-o poveste: ViaTransilvanica. 

Această Cale a Transilvanieine va apropia și mai mult de noi înșine, vom reîncepe să învățăm, să cunoastemsis a iubim mai mult aceste meleaguri ale țării noastre, care mustesc de oistorie fascinantă. Ne vom bucura să redescoperim multiculturalitatea, carede-a lungul timpului a dus la apariția unor zone din ce în ce mai frumoase șimai interesante. Ne va duce pe cărări la capătul cărora vom fi uimiți demăreția naturii. 

          Șidincolo de aceste concepte mari ale acestui drum, oamenii vor învăța să secunoască altfel, de la om la om, de la suflet la suflet. 

Via Transilvanica este un drumcare, sunt convins, va dezvolta foarte mult toleranța, bucuria de a călători,bucuria de a cunoaște, bucuria de a fi gazde.  

Lăsând un pic deoparte poezia,va fi, de asemenea, un bun și puternic prilej de a se dezvolta turismul, înmulte accepțiuni ale sale, de a se dezvolta economic familii, sate, regiuni.      

Acest proiect a fost lansat cuentuziasm anul trecut, în cinstea Marii Uniri, la Alba- Iulia, acolo unde abătut o singură inimă de român la 1918. 

Via Transilvanica va fi unvector important în cunoașterea României și de străini. Avem locuri și oameni,castele, palate, păduri, munți, ape, cascade uimitoare, mituri și obiceiuristrăvechi, pe care, dacă le vom pune într-o poveste, așa cum spuneam laînceput, mulți vor dori să fie parte din ea.  

Atunci când am răspunsafirmativ solicitării de a fi parteneri ai acestui proiect, noi cei de laMinisterul Apelor și Pădurilor, colegii noștri de la Regia Națională aPădurilor – Romsilva am simțit că trebuie să facem parte din aceastăpoveste. 

Vreau să felicit AsociațiaTășuleasa Social pentru această idee și pe toți cei care s-au alăturat acesteiinițative.

Sloganul sub care seconstruiește și se trăiește această cale este „Via Transilvanica, un drum careunește!”.

 Știu că vom fi din ce înce mai mulți.

Trebuie să fim din ce în cemai mulți: este despre frumusețe, este despre îndrăzneala de a crede în cevafundamental și etern, în frumusețea și dezvoltarea României. 

Via Transilvanica va promovanatura, istoria și multiculturalitatea provinciilor românești.  Acest drum, cu o lungime de 950 de kilometriva lega intre ele Muntenia, Banatul, Transilvania cu Bucovina. Este o ofertăgeneroasă: să redescoperi tot ce este bun, valoros din Mehedinți,Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș,Bistrița-Năsăud, Suceava. 

Așadar, nu ne rămâne decât săinvităm iubitorii de frumos, pe cei interesați de istorie, pe cei care cred cămai au multe de aflat despre România să parcurgă cele 7 trasee în care a fostîmpărțit drumul.

Noi deschidem astăzi traseulBucovina, de aproximativ 136 de kilometri, această regiune care face legăturaîntre Transilvania și Moldova.

          Bucovinaare o rezonanță specială în sufletul oricărui român: aici poți rămâne zile înșir să admiri aceste peisaje calde, mărețe, minunate; aici ești copleșit deunicitatea frescelor mănăstirilor ridicate în vremea lui Ștefan cel Mare șiSfânt, una dintre figurile emblematice ale istoriei românilor. Nu pot să nuamintesc frumusețea costumelor populare din această zonă, ale căror semne, cusutecu măiestrie, spun ele însele o istorie a acestor locuri. 

Doamnelor și domnilor, am convingerea că ViaTransilvanica va însemna foarte mult pentru noi și pentru generațiileviitoare. 

Vă mulțumesc pentru atenție!

DIRECȚIADE COMUNICARE ȘI RESURSE UMANE