Lucrările executate de ANAR în localitățile Ighiu și Cricău, din județul Alba, inspectate de ministrul apelor și pădurilor

O delegație condusă de ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, a efectuat joi o vizită de lucru în Alba, județ în care Ministerul Apelor și Pădurilor derulează, în 2019, investiții în valoare totală de 23,75 milioane de lei, din care 17,6 milioane de lei în domeniul ape și 6,15 milioane de lei pentru păduri.

Demnitarul este însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR), Victor Sandu, directorul general al RNP „Romsilva”, Gheorghe Mihăilescu, directorul ABA Mureș, Cristian Bratanovici, directorul SGA Alba, Traian Matiș, și directorul Direcției Silvice Alba, Dan Gheorghe Boariu. Din partea autorităților locale au fost prezenți prefectul județului Alba, Dănuț-Emil Hălălai, subprefectul județului Alba, Monica Popescu, deputatul de Alba, Ioan Dîrzu, precum și primarii localităților vizitate.

În prima parte a zilei au fost inspectate obiectivele realizate de ABA Mureș, în comuna Ighiu, pe Valea Țelna, „Regularizare și consolidare Valea Țelna”, pentru care s-a alocat suma de 10,2 milioane de lei, și în comuna Cricău -„Regularizare și consolidare pârâu Cricău”, pentru care s-a alocat suma de 8,8 milioane de lei (prin HG și din surse proprii ANAR). Lucrările din aceste zone sunt finalizate și au fost finanțate din fondurile pentru situații de urgență aflate la dispoziția Guvernului, alocate în urma inundațiilor care au avut loc în 2018.

De asemenea, directorul ABA Mureș a prezentat un alt obiectiv care urmează să fie executat în procedură clasică, „Regularizare Valea Bucerdea”(pentru care se va aloca suma de aproximativ 10 milioane de lei). Ulterior, ministrul apelor și pădurilor a susținut o conferință de presă la sediul prefecturii județului Alba, după care s-a întâlnit cu primarii și silvicultorii din județ.

În cadrul conferinței de presă demnitarul a prezentat investițiile pe care MAP le derulează în județul Alba, în anul 2019. Printre acestea se află:

-„Regularizare pârâu Galda în Galda de Jos”, cu o valoare de 20,9 milioane de lei. Capacități: două praguri de fund îngropate, 4.594 ml dig de apărare, 623 ml dig parapet, 809 ml protecție de mal, 4.644 ml recalibrare albie, două treceri prin vad, un prag rupere pantă (cădere), 3.566 ml zid de sprijin etc. Valoarea alocată în anul 2019  este de 300.000 de lei, fonduri de la bugetul de stat.

-„Regularizare pârâu Abrud la Abrud”, cu o valoare totală actualizată de 19,8 milioane de lei. Capacități: 1.350 ml recalibrare albie-săpături; 200 ml supraînălțare zid, 280 ml reparații ziduri deteriorate, 2000 ml subzidiri fundații din beton, două acumulări nepermanente ș.a. Valoarea alocată în anul 2019 – 560.000 lei (bugetul de stat).

-„Regularizare râu Arieșul Mare și afluenți, amonte acumularea Mihoiești”, cu o valoare totală de 40,6 milioane de lei. Capacități: 4.050 m recalibrare albie, 7.450 m ziduri de sprijin din beton, 18 praguri de fund. Valoarea alocată în anul 2019  – 4,6 milioane de lei (surse proprii).

 – „Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărarea împotriva inundațiilor a localității Câmpeni, Baia de Arieș, lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești”, cu o valoare de  45 milioane de lei. Capacități: 3,225  km diguri de pământ, 2,107  km ziduri de sprijin, 6,875  km apărări de maluri, 2,300  km dig de beton, 2,300  km  reprofilare albie minoră. Valoarea alocată în anul 2019 este de 1,8 milioane de lei.

Totodată, ministrul Ioan Deneș a prezentat și proiectul finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM)- 2014-20120-„Mărirea gradului de protecție împotriva inundațiilor în bazinul hidrografic Mureș prin ridicarea clasei de importanță a infrastructurii existente de apărare pe raza județelor Alba, Hunedoara și Arad”. Valoarea totală estimată a obiectului de investiții este de 194 milioane de lei, inclusiv TVA (cca. 42 milioane de euro). Acest proiect vizează bazinul hidrografic al râului Mureș, în județul Alba pe raza localităților: Ocna Mureș, Blaj, Tiur, Vințu de Jos, Vurpăr, Șibot, Sărăcsău, iar valoarea estimată a acestor lucrări este de 92,3 milioane de lei (cca. 20 milioane de euro). Capacități propuse: supraînălțare dig -26 km, dig anrocamente- 15 km, dig nou – 2 km, pereu uscat – 10 km.

În ceea ce privește investițiile pe domeniul păduri, în județul Alba, acestea se ridică la suma de 6,15 milioane de lei.

În 2019, se prevede regenerarea pădurilor pe o suprafață totală de 298 ha, din care regenerări naturale 176 ha și regenerări artificiale 122 ha. Vor fi utilizați 574.150 de puieți forestieri (specii: molid – 435.000 bucăți, brad 29.120 bucăți, larice 30.200 bucăți, gorun 30.400 bucăți etc). Valoarea totală a lucrărilor de regenerare a pădurilor– 3.202.443 lei. În Programul 2019 privind investițiile în rețeaua de drumuri forestiere se alocă din Fondul de Accesibilizare suma 2,95 milioane de lei (2,3 milioane de lei pentru două drumuri forestiere noi – 7.92 km; 401.000 de lei pentru lucrări de reabilitare și refacere pentru 18.27 km de drumuri forestiere existente – 5 obiective,  și 229.000 de lei – proiectare pentru reabilitarea a opt drumuri forestiere existente). De la bugetul de stat s-a alocat suma de 1,8 milioane de lei pentru reabilitarea și refacerea drumului forestier Boșorogu – 6,59 km (punere în funcțiune în 2019 – 6.59 km).

Vizita de lucru a ministrului Ioan Deneș a continuat cu inspectarea pepinierei de la Bucium Cerbu și a investiției care prevede regularizarea pârâului Abrud.

La finalul vizitei de lucru în județul Alba, delegația condusă de ministrul apelor și pădurilor precum și reprezentanții autorităților locale au avut o întâlnire cu primari și silvicultori din zonă, la sala de festivități a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, din Abrud.

Galerie foto-video:

Filmare aeriană a lucrărilor efectuate pe Valea Țelna și pe pârâul Cricău. În prezentare pot fi vizionate și fotografii cu situația apărută în urma inundațiilor produse în vara anului trecut, înainte de demararea lucrărilor la cele două obiective de investiții „Regularizare și consolidare Valea Țelna” și „Regularizare și consolidare pârâu Cricău”.

Vezi aici filmarea aeriană a lucrărilor efectuate pe Valea Țelna

Vezi aici filmarea aeriană a lucrărilor efectuate pe pârâul Cricău