Perdele forestiere pe A 2

DRegiaNațională a Pădurilor – Romsilva a organizat joi, 14 martie, o acțiune de plantarea unor perdele forestiere în proximitatea autostrăzii A2, pe raza localității Siminocdin județul Constanța.

Laeveniment au participat: Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, Daniel-ConstantinCoroamă, secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, GheorgheMihăilescu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, DumitruJeacă, prefectul județului Constanța, conducerea Direcției Silvice Constanța, reprezentanțiai autorităților locale, silvicultori și elevi Liceului Teoretic Murfatlar,care au sprijinit acțiunea de împădurire ca voluntari.

Cuaceasta ocazie s-au plantat 6,37 hectare perdele forestiere, cu o lungime de2,12 kilometri. Astfel, în această primăvara vor fi înființate, în total, perdeleforestiere pe autostrada A2 în județele Constanța și Călărași, care vor acoperio suprafață de 13,11 hectare, pe o lungime de 4,37 kilometri. Pentru realizareaacestor perdele forestiere, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va utiliza65.540 de puieți forestieri proveniți din pepinierele proprii.

Înanii precedenți, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înființat perdeleforestiere în proximitatea autostrăzii A2, în județele Ialomița și Călărași, peo suprafață cumulată de aproximativ 33 de hectare.

Perdelele forestiere vor fi realizate,în perioada următoare, pe mai multe autostrăzi și drumuri naționale, în zonelecu risc de înzăpezire, pe o lungime de 198,3 de kilometri și pe o suprafață de 594,54hectare, din care 120,6 kilometri pentru protecțiaautostrăzilor A1, A2 și A3, și 77,7 kilometri pentru protejarea CenturiiBucurești, a drumurilor naționale DN1, DN2, DN2B, DN3, DN4, DN7 și DN21, peraza județelor Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța,Brăila, Buzău și Vrancea.

Acțiunilede înființare a perdelelor forestiere se desfășoară în cadrul campaniilor deîmpăduriri derulate primăvara și toamna de către Regia Națională a Pădurilor –Romsilva.

Înacest an, Romsilva va regenera 12.615 hectare, din care 7.935 de hectare prinregenerări naturale și 4.680 de hectare prin regenerări artificiale, prinlucrări de împăduriri. De asemenea, vor fi realizate lucrări de completăricurente în plantații pe 1.641 de hectare și lucrări de refacere a plantațiilorafectate de calamități pe 148 de hectare. Cea mai mare parte a acestor lucrărise vor derula în această primăvară, fiind prevăzute lucrări de regenerarenaturală pe 5.890 de hectare și împăduriri pe 3.236 de hectare.

Încadrul celor două campanii de împăduriri din acest an, în pădurile de stat vorfi plantați peste 27 de milioane de puieți forestieri, Regia Națională a PădurilorRomsilva alocând un buget de investiții pentru regenerarea pădurilor de 192,48milioane de lei.

În ultimii cinci ani, Regia Națională aPădurilor – Romsilva a regenerat 79.601 de hectare,plantând 170,59 milioane de puieți forestieri, cu o investiție cumulată de 593milioane de lei.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează3,14 milioane de hectare păduri proprietate publică a statului, aproximativ 48%din totalul pădurilor din România, din acestea, 2.471.053hectare, adică aproape 80%, dețin certificarea managementului forestier însistem internațional.