Se fură ca-n codru ! 20 de angajați ai Romsilva agresați în primele șase luni ale anului

Tăierile ilegale au scăzut cu 19,67% în primele șase luni ale anului, a anunțat Romsilva, regie aflată sub autoritatea Ministerului Apelor și Pădurilor.

În primul semestru al anului curent au fost înregistrați 15.623 de metri cubi tăiați ilegal în pădurile de stat administrate de RNP-Romsilva, comparativ cu 19.450 de metri cubi aferenți perioadei similare a anului trecut, anunță Biroul de presă al regiei. Datele statistice confirmă astfel tendința de diminuare semnificativă a volumului tăierilor ilegale în pădurile proprietate publică a statului, tendință înregistrată în ultimii doi ani.

Pentru a preveni tăierile ilegale, angajații Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au efectuat, în primele șase luni ale anului, 45.862 de acțiuni de control privind circulația materialului lemnos, din care 8.899, împreună cu Poliția Română. De asemenea, au fost întreprinse 113 controale la instalațiile de debitat masă lemnoasă, din care 73 au fost efectuate împreună cu polițiștii, în baza protocoalelor de colaborare.

În total, au fost constatate 813 infracțiuni silvice, din acestea fiind soluționate până în prezent 15. Totodată, au fost constatate 6.118 de contravenții silvice, valoarea totală a amenzilor fiind de 12.892.236 de lei, fiind confiscați și 8.166 de metri cubi de lemn.

Valoarea totală a pagubelor provenite din tăieri ilegale și pășunat abuziv se ridică la 6.974.695 de lei.

În schimb, numărul agresiunilor asupra personalului silvic ce asigură paza pădurilor se menține la un nivel ridicat, 20 de angajați ai Romsilva fiind agresați în primele șase luni ale anului, 8 având nevoie de îngrijiri medicale. Îngrijorător este faptul că pentru prima oară s-au înregistrat cazuri în care grupuri infracționale au acționat premeditat împotriva personalului silvic. În județul Caraș – Severin, trei angajați ai Romsilva au fost atacați și apoi amenințați de un grup specializat în furturi de material lemnos din zona Anina, iar în județul Suceava, o proprietate a unui pădurar a fost incendiată de presupuși infractori. Ambele cazuri sunt cercetate în prezent de organele de cercetare penală.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietatea publică a statului și asigură servicii silvice pe baze contractuale pentru aproximativ 1 milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate, mai precizează Biroul de presă al RNP- Romsilva.

Be the first to comment

Leave a Reply