22 aprilie 2015 – Ziua Internaţională a Pământului

Ziua Pământului – 22 aprilie – fiecare an marchează aniversarea naşterii mişcarii moderne a interesului pentru mediul înconjurator. Anul 1970 a fost anul care a adus introducerea fibrei optice, Apollo 13, ultimul album al formaţiei Beatles, moartea lui Jimi Hendrix sau nasterea lui Mariah Carey şi nu în ultimul rând, pentru prima data, un eveniment numit Ziua Pamântului. Întemeietorul a fost Gaylord Nelson, apoi un senator american din Wisconsin, care a propus primul protest naţional legat de mediul înconjurător, pentru a zgudui aranjamentele politice şi pentru a forţa introducerea acestei probleme în agenda naţioanlă . A fost un pariu riscant işi aduce aminte, dar a mers . În tot acest timp, industria elibera fum şi alte substanţe toxice fără a se teme de consecinţe. Poluarea aerului era în mare parte acceptată ca şi cum ar fi reprezentat aroma prosperităţii. Ziua Pământului a schimbat însă toate aceste obişnuinţe.

 Pe 22 aprilie, 20 de milioane de americani, au iesit pe străzi, parcuri sau în amfiteatre pentru a protesta în favoarea unui mediu înconjurător mai stabil şi mai sănătos. Denis Hayes, coordonatorul naţional, şi tanara lui echipă, au organizat proteste masive din oras în oras. Grupuri care militau împotriva vărsărilor de petrol, fabricilor care poluau şi a centralelor electrice, deşeurilor toxice, pesticidelor, pierderea faunei, au realizat dintr-o dată ca au atat de multe valori şi principii în comun. Prima zi a Pământului a dus la creerea Agenţiei pentru Protectia Mediului Înconjurător a Statelor Unite ale Americii şi a deschiderii căii pentru un aer curat, apă curată şi acţiuni pentru speciile pe cale de disparitie. Pe măsură ce anul 1990 se apropia, un grup de lideri ce militau pentru mediul înconjurător, a lansat ideea unei noi mari campanii şi au cerut ajutorul lui Denis Hayes. De data aceasta, Ziua Pământului devenise un eveniment internaţional, mobilizand 200 de milioane de oameni din 141 ţări, astfel aducând pe scena mondială chestiunile mediului înconjurător.

Ziua Pământului – 22 aprilie – fiecare an marchează aniversarea naşterii mişcarii moderne a interesului pentru mediul înconjurător. 

Sursa: www.apmil.ro

Be the first to comment

Leave a Reply