A.P.M. Buzău: Acţiune de evaluare a efectivelor de animale săbatice din speciile strict protejate 2015

In perioada martie – aprilie 2015, gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţul Buzău : DIRECŢIA SILVICĂ BUZĂU, A.J.V.P.S. BUZĂU, A.V.P.S. INTERAGRO  BUCUREŞTI, A.V.P.S. CĂLIFARUL, SC OCOLUL SILVIC SIRIU  SRL, A.V.P.S. CĂLIFARUL ALB, A.V. CERBUL CARPATIN,  împreună cu reprezentanţi ai Institutului de Amenajări Silvice, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău, ai  Comisariatul Teritorial al Gărzii de Mediu Buzău, ai  Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov şi cei ai Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Focşani, vor participa la acţiunea de evaluare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate (urs brun, lup, râs si pisică sălbatică).Activitatea se va desfăşura conform metodologiei stabilite de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor.

Pentru gestionarii  fondurilor cinegetice ale căror suprafeţe  se suprapun peste arii protejate, evaluările se fac separat, iar la acţiunile de evaluare vor participa şi custozii desemnaţi.Programarea acţiunilor de evaluare a efectivelor de urs, lup, râs si pisică sălbatică a fost realizată la începutul acestei luni de gestionarii fondurilor cinegetice.  Rezultatele acţiunilor de evaluare realizate în fiecare fond de vânătoare se vor analiza şi centraliza, la nivel  judeţean de Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău.

Centralizările judeţene vor conţine, pe lângă efective evaluate  şi numărul maxim de intervenţie propus pentru sezonul de vânătoare 2015/2016 pentru speciile strict protejate(urs brun, lup, râs si pisică sălbatică),  repartizat pe fonduri de vânătoare. Derogările vor fi stabilite în funcţie de pagubele înregistrate, situaţia efectivelor reale comparate cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei pentru speciile analizate.

Aceste propuneri vor fi analizate la nivel naţional, derogările aprobate vor fi cuprinse într-un ordin emis de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor.

În urma evaluării realizate în anul 2014 a rezultat că în judeţul Buzău erau  484 de exemplare de urs, 170 exemplare de lup, 95 de exemplare de râs şi  223 exemplare de pisică sălbatică. Derogările aprobate de M.M.S.C. pentru sezonul de vânătoare 2014/2015 au fost de 11 exemplare urs, 11 exemplare  lup şi 8 exemplare pisică sălbatică.

 

Be the first to comment

Leave a Reply