Planeta mizează pe energia verde, chiar dacă petrolul s-a ieftinit

Teama că prăbuşirea pieţei petrolului va afecta producţia de energie verde nu se confirmă. Un nou studiu al Comisiei de Mediu din cadrul ONU arată că investiţiile în sectorul energiei regenerabile au crescut în 2014, chiar şi pe fondul unei ieftiniri cu 50% a preţului combustibililor fosili.

Creşterea investitiilor în energie verde vine după doi ani de stagnare, iar Asia conduce în topul regiunilor în care s-a investit cel mai mult în ultimul an, relateaza reporterii CNN
Raportul ONU arată că guvernele şi companiile private au investit în 2014 peste 270 de miliarde de dolari în energie din surse regenerabile. Suma este mai mare cu 17 procente faţă de cea alocată pentru acelaşi tip de investitii în 2013.
China şi Japonia s-au axat pe dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, în total suma alocată pentru investiţiile în fermele solare din cele două ţări fiind de 74,9 miliarde de dolari.
Europa a înregistrat un record de 18,6 miliarde de dolari direcţionaţi către parcurile eoliene maritime, se mai arată în raport.
Nivelul investiţiilor în energie verde realizate în pieţele emergente totalizează 36% din totalul fondurilor alocate pentru aceste proiecte. China, India, Brazilia şi Africa de Sud conduc în topul ţărilor care au dezvoltat capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile.

Energie cât 158 de reactoare nucleare

Statele Unite a înregistrat investiţii de 38,3 miliarde de dolari, în creştere cu 7% faţă de 2013, dar sub nivelul maxim atins în urmă cu 4 ani.
Noile parcuri energetice dezvoltate anul trecut au introdus în reţeaua globală de energie 103 gigawatti, echivalând energia produsă de 158 de reactoare nucleare din Statele Unite, au remarcat inspectorii ONU.

O planeta mai curata

Conform datelor prelucrate de Agentia Internationala pentru Energie, 2014 este primul an din perioada de creştere economică în care nu s-au înregistat creşteri ale emisiilor de carbon la nivel global.
Reprezentanţii agenţiei susţin că, în ultimii 40 de ani, fenomenul de stagnare sau scădere a emisiilor de carbon de la un an la altul a fost întâlnit doar de 3 ori. În timp ce exemplele precedente s-au petrecut în perioade de crize economice, 2014 a fost marcat de o creştere economica globala de 3%.
Agenţia consideră că eforturile globale de reducere a emisiilor poluante pot da rezultate efective într-un timp scurt. În acelasi timp însă, inspectori de mediu ai ONU spun că tendinţa de reducere a emisiilor de carbon trebuie accentuată.
„Batalia pentru reducerea emisiilor se arată din ce in ce mai urgentă”, concluzionează raportul inspectorilor ONU. 

Sursa: Business24

 

Be the first to comment

Leave a Reply