Alertă de poluare la ”APA NOVA S.A.”

În dimineața zilei de 30 ianuarie 2019, Administrația Națională „Apele Române” (A.N.A.R.) prin Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea (A.B.A.) a fost înștiințată telefonic de către reprezentanții societății S.C. APA NOVA S.A. București că în secțiunea barajului Crivina, pe râul Argeș (de la punctul de captare), s-a înregistrat o creștere a indicatorului Amoniu până la valoarea de 1.3 mg/l (maximul prevazut de lege fiind de 1.5 mg/l). Această creștere a fost înregistrată la data de 28 ianuarie 2019, ora 20:00. Reprezentanții companiei de apă au informat că au luat măsura utilizării unei cantități mai mari de clor pentru potabilizarea apei și diminuarea cantității de amoniu. Creșterea indicatorului Amoniu până la  0.7 mg/l. a fost înregistrată și în probele de apă analizate în cadrul Laboratorului de Calitatea a Apei al Administrației Bazinale de Apă Argeș – Vedea.

Majorarea accentuată a cantității de amoniu poate fi cauzată de creșterea debitului râului Argeș după topirea zăpezii și antrenarea unor deșeuri de diferite tipuri aflate pe maluri.

Prima măsură luată de reprezentanții A.N.A.R. prin A.B.A. Argeș – Vedea a fost majorarea debitului de apă evacuat din acumularea Golești de la 16 metri cubi pe secundă la 30 de metri cubi pe secundă și supravegherea situației îndeaproape. De asemenea, în cursul zilei de astăzi au fost prelevate noi probe de apă pentru efectuarea analizelor de calitate, în funcție de rezultatul acestora urmând a se dispune noi măsuri.

Conform comunicatului de presă emis de către S.C. APA NOVA S.A. București – „Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile .”

În funcție de analiza următoarelorprobe de apă, vom reveni cu noi informări.

Compartiment Comunicare și Relaţii cu Presa

e-mail:birou.presa@rowater.ro; biroupresa.apeleromane@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply