Prazul sălbatic din pădurea Crâng, la Congresul European de Horticultură

Are gust de usturoi și a fost studiat vreme de cinci ani de cercetătorul Costel Vânătoru în pădurea Crâng

În perioada 12-16 mai, la Bucureşti, se va desfăşura Congresul European de Horticultură, sub înaltul patronaj al Academiei Române, organizat de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi Societatea Română a Horticultorilor. În cadrul congresului, BRGV va fi prezentă cu cinci lucrări ştiinţifice pe care autorii le vor expune cercetătorilor care vor lua parte la eveniment.

Titlurile propuse de echipa BRGV: ‘Evaluarea expresivităţii fenotipice a genotipului endemic de praz identificat în Pădurea seculară Crâng Buzău – România’, ‘Corelaţiile genotiop-fenotip ale colecţiei de bază Solanum Lycopersicum a BRGV’, ‘Evaluarea caracteristicilor cantitative ale genotipurilor de mazăre din colecţia de germoplasmă a BRGV’, ‘Identificarea principalelor compuşi bioactivi în genotipurile de Sideritis Bancate la BRGV’, ‘Cercetări asupra primei varietăţi de roşii Kumato înmulţite în România la BRGV'”,  scrie ziare.com.

Despre prazul cu gust de usturoi, cercetătorul Costel Vânătoru spune:

„Este vorba despre o specie sălbatică de praz care se confundă uşor cu usturoiul pentru că mirosul duce spre usturoi şi totodată formează şi bulbili în sol, asemenea usturoiului. Botanic este praz, dar este interesant pentru că vorbim de o specie endemică, pe care o întâlnim în flora spontană şi poate fi folosit şi în alimentaţie sau în ameliorare, în obţinerea de noi soiuri. Ne-a atras atenţia faptul că acest praz se pare că are caracteristici distincte faţă de alte specii de praz sălbatic din Europa. Are mai multe mijloace de înmulţire, pe deoparte prin bulbili de sol, dar sub bulbilii mari din sol formează un număr foarte mare de microbulbili, deci are o capacitate mare de înmulţire, o măsură prin care îşi asigură perpetuarea. Are 4-5 bulbili mari şi peste 200 de microbulbili. Formează şi microbulbili aerieni, respectiv planta face o inflorescenţă frumoasă, dar foarte rar cu seminţe. Este interesant pentru că formează o singură inflorescenţă, asta se întâmplă doar la praz, ceapa formează mai multe tije. Prazul are gustul asemănător cu usturoiul, dar are tulpina mai înaltă şi nu este atât de usturat. Noi sperăm ca în timp să îl analizăm, pentru că se mai întâlneşte praz sălbatic în Cehia, Slovacia, Polonia, dar noi credem că este puţin deosebit cel de aici, astfel încât să îl înmatriculăm ca fiind un genotip specific românesc”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul BRGV, Costel Vînătoru.

Echipa de autori şi co-autori este formată din cercetătorii Costel Vînătoru, Bianca Muşat, Matilda Popescu, Camelia Bratu, Geanina Negoşanu, Florin Burlan, Cristian Şomoiag, Violeta Ion, Rodica Mihaela Dinică şi Adrian Asănică.