Proiect pilot la Buzău: 25.000 de hectare irigate reutilizând apa de la stația de epurare a orașului

Primul proiect ce are la bază economia circulară a fost expus de directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu,  la conferința: ” Impactul economiei circulare asupra sectorului apei în România”, care a avut loc la Primăria Buzău la începutul acestei săptămâni.

„Considerăm că este absolut urgent de implementat politici pentru reutilizarea apei uzate, tratate, dar și colectarea și reutilizarea apelor pluviale în agricultură pentru că, așa cum este cunoscut faptul, 70% din resursele de apă potabilă se utilizează în agricultură”, a declarat Simona Săvulescu.

Proiectul pilot implementat la Buzău presupune irigarea a aproximativ 25.000 de hectare reutilizând apa de la stația de epurare a orașului. Edilul orașului, Constantin Toma a declarat că: „Este vorba de 10 milioane de metri cubi de apă care, după ce sunt tratați, îi deversăm natural în râul Buzău, stația de epurare fiind la cea mai joasă cotă a Municipiului Buzău. Aici s-a imaginat o schemă hidrotehnică în sistemul de epurare actual al apei a sistemului de irigații”.

La conferință au participat consilierul de stat László Borbély, care coordonează Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, secretarul de stat Roxana Mînzatu, Președintele Asociației Române a Apei, Directorul Aquatim, Ilie Vlaicu, precum și reprezentanții Băncii Mondiale, componenta IFC, Nicola Saporiti și Cristian Marcu.