EcoLopătari, mai responsabil, mai sustenabil

Proiect Erasmus+ : EcoLopătari, mai responsabil, mai sustenabil

Liceul Tehnologic Lopătari

Comuna Lopătari se află într-un cadru natural de poveste, având o floră și o faună variate, în care copiii pot explora liber mediul, valorificându-și potențialul creativ, o bază temeinică pentru formarea unei atitudini prietenoase cu mediul, prielnică pentru activități outdoor. Comuna face parte din Geoparcul UNESCO ”Ținutul Buzăului”, fapt care atestă patrimoniul natural și cultural pe care îl posedă localitatea noastră, dar și o imensă oportunitate de dezvoltare a perspectivelor elevilor noștri și a calității mediului în care trăiesc. Acțiunile de ecologizare din ultimii ani nu au produs schimbarea de atitudine dorită, gunoaiele au apărut din nou peste tot in comună. După participarea la un alt proiect Erasmus + “ O școală pentru fiecare”,  încheiat în luna martie și observarea schimbărilor pozitive pe care le-au produs metodele inovative, dar si valorile si prioritățile Uniunii Europene transmise la cursuri și diseminate cu diferite ocazii de cadrele didactice participante, am hotarăt să abordăm și o altă nevoie pregnantă a instituției noastre, formarea de abilități și dezvoltarea de competențe în spectrul educației verzi în comuna Lopătari, pentru elevi și cadre didactice. Astfel, în acest an, ne-am depus candidatura și ne-a fost aprobată pentru un nou proiect Erasmus+ pentru mobilitate de scurtă durată în domeniul școlar “ EcoLopătari, mai responsabil, mai sustenabil”, cu număr de referință proiect: 2023-1-RO01-KA122-SCH000134083.

Obiceiurile ecofriendly trebuie formate devreme, deci proiectul nostru propune o schimbare reală. Raportându-ne la resursele umane ale școlii am constatat că se folosesc la o scară mică metode inovative în activitatea la clasă, puține activități se realizează outdoor, deși localitatea este situată într-un cadru natural ofertant. De aceea, opt profesori din instituția noastră vor beneficia de formare internațională în cadrul proiectului, participând la două cursuri, Environmental Education si Outdoors EdVenture, în Italia și Cipru. Prima mobilitate, care a avut loc în Napoli, Italia, s-a încheiat cu succes și profesorii noștri s-au întors cu o valiză de jocuri outdoor și cu determinarea de a fi promoterii unei atitudini prietenoase cu natura și grijulie față de mediul înconjurător, valori pe care comunitatea din care fac parte să le aplice și în viața de zi cu zi. În cadrul proiectului, una dintre mobilități va avea loc în Turcia și vor fi implicați zece elevi din clasele V-VII și doi profesori însoțitori, prilej cu care își vor dezvolta competențe care să le permită acțiuni relevante pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea impactului acestora. Vor învăța cum să folosească educația în aer liber pentru dezvoltarea personală,socială și relațională, astfel încât să participe activ la protecția, conservarea și îmbunătățirea mediului în care trăiesc.

În paralel, Liceului Tehnologic Lopătari i-a fost aprobat un proiect de mobilitate de scurtă durată în domeniul formare profesională sau vocațională VET “Mobilități europene pentru competențe profesionale îmbunătățite în industria de prelucrare a lemnului” cu nr. de referință 2023-1-RO01- KA122-VET-000146244. Astfel, la Lopătari ne străduim să dezvoltăm dimensiunea europeană, nivelul de internaționalizare al școlii concomitent cu stima elevilor pentru propria școală și cu dorința de a se implica în dezvoltarea sustenabilă a comunității lor. De asemenea, vizăm crearea unei rețele profesionale cu alte institutii europene, creșterea vizibilității școlii și consolidarea valorilor europene precum incluziunea, toleranță, implicarea civică.

Profesor învățământ preșcolar:

Tănase Oana-Elena

Liceul Tehnologic Lopătari