Greenpeace Romania: COMUNICAT DE PRESĂ

București, 23 august – Potrivit unei analize comandate de Greenpeace Europa Centrală și de Est (CEE), 12 dintre cele mai importante companii europene producătoare de combustibili fosili induc în eroare publicul cu privire la ambiția lor de a-și reduce impactul dăunător asupra climei prin trecerea la surse de energie regenerabilă.

„The Dirty Dozen: The Climate Greenwashing of 12 European Oil Companies” a analizat rapoartele anuale pe 2022 ale principalelor șase companii globale de combustibili fosili (Shell, TotalEnergies, BP, Equinor, Eni și Repsol) și ale altor șase companii europene de petrol și gaze (OMV, PKN Orlen, MOL, Wintershall DEA, Petrol Group și Ina Croația), dezvăluind că un procent minuscul de 0,3% din producția lor de energie combinată pe 2022 provine din surse regenerabile.Screenshot 2023-08-22 170236.png

Este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe prea curând, deoarece, potrivit raportului, doar 7,3% (6,57 miliarde de euro) din investițiile celor 12 companii din 2022 au fost destinate energiei verzi – restul de 92,7% (81,52 miliarde de euro) finanțează activitățile fosile obișnuite și chiar extinderea acestora, în unele cazuri. Greenpeace solicită reglementarea strictă a companiilor fosile pentru a preveni și mai multă distrugerea climei alimentată de combustibili fosili, precum și o foaie de parcurs clar stabilită și obligatorie din punct de vedere juridic pentru eliminarea treptată a petrolului și gazelor în întreaga Europă.

Raportul dezvăluie, de asemenea, că marile companii de petrol subminează acțiunile climatice folosindu-se de un jargon ecologist, promovând soluții false, cum ar fi captarea și stocarea carbonului (CCS) și compensarea emisiilor de dioxid de carbon, prin diagrame înșelătoare cu privire la obiectivele și activitățile lor și prin publicarea doar a unor date parțiale pentru a ascunde realitatea. Nu există niciun semn de reorientare fundamentală a activității de bază a industriei care să îi permită să joace vreun rol în tranziția energetică. 

Potrivit raportului, BP, Equinor, Wintershall și Total și-au redus, de fapt, investițiile în produse cu emisii reduse de carbon sau regenerabile în 2022, comparativ cu 2021.

Deși majoritatea celor 12 companii analizate s-au angajat public să atingă „zero emisii nete” până în 2050 – și continuă să asigure în mod public că investesc în energie regenerabilă – niciuna dintre ele nu a elaborat o strategie coerentă pentru a atinge acest obiectiv. Potrivit raportului, marea majoritate intenționează să își mențină sau chiar să își crească producția de petrol și gaze cel puțin până în 2030.

Alin Tănase, coordonator campanii, Greenpeace România:

În cazul României, chiar dacă OMV Petrom are ca obiectiv operațiuni cu emisii Net Zero până în 2050, vedem cum acest obiectiv este înșelător și rămâne doar la nivel declarativ din moment de compania investește masiv în exploatarea gazelor fosile offshore în Marea Neagră. Pe lângă impactul negativ asupra biodiversității, proiectul va accelera cu siguranță criza climatică. Cele 100 de miliarde de metri cubi de gaze vor adăuga sute de milioane de tone de dioxid de carbon în atmosferă în momentul în care vor fi arse, iar scurgerile de metan asociate proiectului offshore, dar și din infrastructura de gaz aferentă, se vor adăuga, de asemenea, impactului negativ asupra climei. Acest lucru este ingrijorator, cu atat mai mult cu cât Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a concluzionat că dacă umanitatea dorește să se mențină în limita de 1,5°C privind încălzirea globală, nu trebuie sa mai existe noi proiecte de combustibili fosili. Ei bine, OMV Petrom face exact opusul și investește în noi proiecte de combustibili fosili, acest lucru putand fi catalogat ca o crimă împotriva biodiversității, climei și a generațiilor viitoare.”