Miliarde de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice

”UE a pus la dispoziția statelor membre miliarde de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice, dezvoltarea capacităților de producție și întărirea rezilienței energetice.

În acest sens, România beneficiază de sume consistente prin programele europene, Fondul pentru Tranziție Justă, REPowerEU, Fondul de Modernizare sau Politica de Coeziune 2021-2027.

În deschiderea evenimentului Romanian Energy Day, de la Bruxelles, am subliniat nevoia de a folosi integral aceste resurse, accentuând faptul că trebuie să dezvoltăm capacități pe tot lanțul energetic. Dacă vrem să devenim un hub regional în domeniul energiei trebuie să înțelegem că, pe lângă investițiile structurale în sistem, avem nevoie de resurse umane calificate, capacități de producție locale pentru toate echipamentele necesare și un mix energetic care reduce riscul de a depinde de furnizori impredictibili.

Un sistem energetic sănătos înseamnă prețuri mai mici pentru consumatori, un plus de atractivitate pentru investițiile din industrie și chiar un mediu mai puțin poluat”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.