Dropia cuibărește din nou în România

Dropia cuibărește din nou în România

Iată că după mulți ani în care dropia a fost considerată specie dispărută din fauna României, există dovezi că aceasta cuibărește din nou în țara noastră.

Un cuib de dropie a fost descoperit recent la Salonta de un student la medicină veterinară, în timpul unor munci agricole. Este primul cuib de dropie consemnat în țara noastră în ultimele decenii.

Dropia (Otis tarda) este cea mai mare pasăre zburătoare din Europa. Masculul de dropie este cea mai masivă pasăre din Europa, putând ajunge până la 18,5 kg. Este pasărea cea mai grea care se poate înălța în zbor. Femelele sunt mult mai mici și cântăresc între 3,5 și 5 kg.

Dropia se hrănește cu vegetație, fasole verde și mazăre, dar și cu insecte sau mici vertebrate. Este o pasăre tăcută, dar în perioada de cuibărire scoate un țipăt ca un lătrat.

Observațiile Asociației Grupul Milvus din Târgu Mureș din ultimii 13 ani ne confirmă faptul că există o mică populație transfrontalieră, de aproximativ 40 de exemplare, care folosesc teritorii de-o parte și de alta a graniței cu Ungaria, în zona Salonta-Mezőgyán.

Mai multe detalii despre dropie puteți găsi accesând site-ul Asociației Grupul Milvus, www.milvus.ro.