Donald Trump anunță leacul pentru virus: Două substanţe, combinate, pot fi tratamentul pentru COVID-19

„Hidroxiclorochina şi Azitromicina luate împreună, au şansa reală de a produce o mare schimbare în istoria medicinei”,  a scris sâmbătă seară, pe Twitter, președintele american. Un studiu clinic efectuat cu Hidroxicloroquina pe 25 de pacienţi cu Covid-19 a avut rezultatele promiţătoare. Virusul a rămas la numai 25% dintre aceşti pacienţi. Experţii avertizează însă că este nevoie ca studiile să fie aprofundate”, scrie digi 24.ro.

Preşedintele american a scris pe contul său de Twitter că „Hidroxiclorochina şi Azitromicina luate împreună, au şansa reală de a produce o mare schimbare în istoria medicinei. FDA a reuşit să mute munţii din loc. Mulţumesc! Să le punem în uz imediat. Oamenii mor, să ne mişcăm repede. Dumnezeu să vă binecunvânteze!”.

”Asta după ce joi, Donald Trump a anunţat că FDA (Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente), a aprobat utilizarea Hidroxiclorochinei şi a Azitromicinei în scopul testării în tratamentul împotriva coronavirusului.

Hotărârea a venit la scurt timp după ce ce purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Sibeth Ndiaye, a salutat „rezultatele promiţătoare” pe care le-au avut cele două medicamente şi a promis să extindă studiile clinice pentru acest tratament, transmite Mediafax.

Astfel, un medicament foarte vechi revine în prim plan. (Hidroxi)Clorochina a fost folosită aproximativ 70 de ani pentru a trata malaria, afecţiunile reumatice şi alte afecţiuni. Acum, utilizarea sa potenţială în lupta împotriva coronavirusului a devenit o sursă de speranţă pentru mulţi, în urma rezultatelor încurajatoare ale unor studii clinice efectuate în Franţa”, scrie mediafax.ro.

Didier Raoult, directorul Institutului Universitar Medical din Marsilia, a explicat că a efectuat un studiu clinic în care a tratat 25 de pacienţi cu Covid-19 cu hidroxicloroquina. După şase zile, a spus el, doar 25 la sută dintre pacienţii care au luat acest medicament mai aveau virusul în corpul lor. În schimb, 90% dintre cei care NU au luat hidroxiclorochina au continuat să poarte Covid-19.

Studiul a demonstrat că hidroxiclorochina şi azitromicina sunt foarte eficiente în tratarea Covid-19. Pacienţii înscrişi în studiu au învins virusul în jurul celei de-a cincea zile de tratament. Experţii avertizează însă că este nevoie ca studiile să fie aprofundate şi că există încă incertitudine cu privire la eficacitatea tratamentului.

În urma acestui anunţ, gigantul farmaceutic francez Sanofi s-a oferit să doneze milioane de cutii de Plaquenil (un nume comercial pentru hidroxiclorochina) pentru a continua testele.

În Franţa, se pare că unele farmacii au fost copleşite de cererea mare a acestor medicamente în ultimele zile. Cu toate acestea, multe voci au subliniat curând că oamenii nu ar trebui să sară la concluzia că hidroxiclorochina este o cură miraculoasă dovedită.

Acest studiu pare promiţător, dar trebuie să fim cu adevărat atenţi înainte de ne ridica aşteptările când vine vorba despre un virus atât de nou ca acesta. Încă ne lipsesc o mulţime de date”, a spus Sarah D’Alessandro, profesor de medicină moleculară la Universitatea din Milano şi specialist în malarie.

Într-o scrisoare publicată de Cell Discovery, miercuri, autorii studiului, cei mai mulți de la Academia Chineză de Științe din Wuhan, au scris: „Credem că medicamentul are un potențial bun de a combate boala.”

Deși nu a fost publicat încă, primul studiu pe pacienți cu Plaquenil împotriva COVID, efectuat la Marsilia, Franța, a anunțat rezultate încurajatoare. Studiul  a fost condus de Didier Raoult, un om de știință care a publică studii despre microbi de câteva decenii.

Conform unei ciorne a proiectului dezvoltat de echipa lui Raoult, obținută de jurnaliștii de la Forbes, 36 de pacienți au fost înscriși în studiu, dintre care 16 infectați și 20 tratați. Li s-au administrat zilnic  600 mg zilnic de Plaquenil, care se află pe lista OMS a medicamentelor esențiale și care a fost utilizat pentru malarie, artrită reumatoidă și lupus.

În a treia zi, potrivit studiului, 50% au fost testați negativ pentru virusul COVID. În ziua a șasea, provcentul a crescut la 70%.

Dintre cei 20 de pacienți înscriși, 6 care au fost tratați atât cu Plaquenil, cât și cu antibioticul azitromicină au reacționat mai bine. Cinci din cei șase pacienți, adică un procent de 83 la sută, au testați negativ,  în a treia zi. Toți cei, adică un rezultat de 100%, au fost testați negativ în cea de-a șasea zi.

Concluziile lui Raoult l-au determinat, marți, pe Ministrul Francez al Sănătății să aprobe studiile extinse de tratament, cu unul care începe la Lille, potrivit postului de televiziune public France 3, citat de Forbes.