Agenția de Mediu Buzău, un câine fără stăpân

În timp ce la Buzău stațiile de monitorizare a aerului au intrat într-o lungă hibernare, ministrul Mediului se zbate să iasă din procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană împotriva României. Nu de mult, fostul director de la Agenția de Mediu, Ionuț Apostu, era fericit pentru că a reușit să pună în funcțiune stația de monitorizare a aerului de la Buzău și cu mari sacrificii și pe cea de la Rm. Sărat. A plecat Ionuț Apostu la Primăria Buzău și de strădania lui s-a ales praful. Abandonată, fără conducere și cu funcționari cam plictisiți de atâta rutină, stația de monitorizare a aerului de la Buzău a intrat în hibernare. Nu mai monitorizează nimic, pentru că funcționarii de la Agenție au scos ștecherul din priză să facă economie de curent. Nu se mai știe cam care este concentrația de pulberi în aer și parcă buzoienii sunt mai fericiți. Despre poluare nu mai vorbește nimeni și funcționarii de la Agenția de Mediu par și ei mai liniștiți. Dau autorizații pentru afaceriști oriunde vor aceștia să-și desfășoare activitatea nocivă, chiar sub ferestrele caselor de locuit.

Se pare că noul ministru al Mediului este un om mult mai preocupat de mediul înconjurător. Îl afectează calitatea mediului, dar mai ales procedura de infringement declanșată de Comisia Eropeană împotriva României. Soluțiile ar fi simple după părerea ministrului Costel Alexe, dar dacă nu știm dacă aerul este poluat, de ce am lua măsuri?

Nu îndrăznim să punem o întrebare cu privire la situația stației de monitorizare a aerului la Agenția de Protecția Mediului Buzău, pentru că aici nu există de mai bine de doi ani un director. Instituția a rămas ca un câine fără stăpân unde fiecare face ce vrea, când vrea și cum vrea, fără să dea socoteală la nimeni.

Iată ce spune ministrul Mediului cu privire la poluarea care s-a abătut asupra României:

”Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin instituțiile din subordine, monitorizează permanent valoarea indicatorilor privind calitatea aerului în atât în Municipiul București, cât și în celelalte 2 orașe, Iași și Brașov, parte a procedurii de infringement declanșate de Comisia Europeană împotriva României.

Autoritățile publice locale au obligația, conform legii, să implementeze măsurile din planurile de calitate a aerului aprobate și asumate ca parte a angajamentelor luate pentru a crește calitatea aerului și astfel a reduce poluarea din marile aglomerări urbane.

Suntem astăzi în această situație gravă pentru că problema poluării a fost de foarte multe ori tratată cu relaxare, aproape ignorată și s-a preferat plimbatul hârtiilor și adreselor între instituții decât implementarea soluțiilor concrete pentru a reduce semnificativ acest flagel.

Lipsa centurilor ocolitoare, menite să preia și să degreveze arterele centrale de un trafic sufocant, lipsa investițiilor în mijloace de transport public nepoluante, lipsa investițiilor concrete în extinderea pistelor pentru bicicliști și reducerea spațiilor verzi din interiorul orașelor sunt doar câteva măsuri pe care UAT-urile le-ar putea implementa cu efecte rapide și vizibile în reducerea poluării!

De ani de zile batem pasul pe loc pentru că diverși politicieni se lansează în declarațiile bombastice și promisiuni futuristice în prejma campaniilor electorale, când în realitate soluții simple și cu efect imediat sunt practic ignorate și zac prăfuite prin sertarele departamentelor de proiecte!”

Despre stațiile de monitorizare a aerului scoase voluntar din funcțiune, ministrul nu spune nimic. Probabil nu a aflat motivul pentru care a scăzut factura la energie electrică, în timp ce graficele de monitorizare a aerului îi arată că treaba merge bine la Buzău.

Revenim!