Inspecții în județul Mehedinți

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, însoțit de directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor –„Romsilva”, Gheorghe Mihăilescu, a efectuat, miercuri, o vizită de lucru în județul Mehedinți.

  Din partea autorităților locale, delegația a fost însoțită de președintele Consiliului Județean Mehedinți, Gigi Aladin Georgescu, prefectul județului, Nicolae Drăghiea, directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu, Marin Talău, directorul Direcției Silvice Mehedinți, Cristian Sorin Nicolicioiu și directorul SGA Mehedinți, Cristian Mura. De asemenea, delegația a mai fost însoțită în teritoriu de parlamentari ai județului Mehedinți.

Prima oprire din cadrul vizitei de lucru a fost la obiectivul Reabilitare drum auto forestier calamitat Mraconia Axial”. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 6 milioane de lei, termenul de finalizare fiind anul 2021. Drumul auto forestier are  o lungime de 13,37 km.  Aici, au mai fost prezenți primarul orașului Orșova și primarul comunei Eșelnița. În urma inundațiilor produse în 2014, drumul a fost distrus parțial, motiv pentru care s-a impus reabilitarea acestuia. Directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a prezentat fișa obiectivului de investiții și, ulterior, delegația a vizitat șantierul. În acest context, președintele Consiliului Județean a solicitat ca aproximativ 2,5 kilometri din acest drum forestier să fie trecuți din adiministrarea Romsilva în administrarea C.J. Motivul invocat este interesul din ce în ce mai crescut manifestat de turiștii români și străini, dornici să viziteze această zonă (sculptura Statuia lui Decebal), de aici rezultând și necesitatea ca această porțiune de drum forestier care face legătura cu DE E70 să poată fi asfaltată de Consiliul Județean.

Ministrul apelor și pădurilor i-a spus președintelui C.J. Mehedinți că, în prezent, cadrul legal permite acest transfer de responsabilitate și, în acest sens, autoritățile județene pot face demersurile legale. 

La rândul său, directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a apreciat că acest drum poate îndeplini, în același timp, și calitatea de drum de exploatare forestieră, dar și, în prima lui parte, calitatea de  drum turistic, având în vedere că el a fost reabilitat ținându-se seama de caracteristicile zonei.

Următorul punct pe agenda vizitei de lucru au fost zonele calamitate aflate pe raza UAT Malovăț. Aici, directorul ABA Jiu, Marin Talău, i-a prezentat ministrului apelor și pădurilor proiectul obiectivului investițional care va fi dezvoltat aici: „Regularizare pârâu Pleșuva pe sectorul Malovăț – confluență râu Topolnița, județul Mehedinți”, estimat la o  valoare de  5  milioane de lei,  fiind propuse a se realiza consolidări de mal pe o lungime de 5 km.     

Ministrul Ioan Deneș a inspectat apoi zona afectată de precipitațiile din 23-24 iunie 2019, din satul Ghelmegioaia, comuna Prunișor. Atunci, debitul pârâului Ghelmegioaia a crescut rapid în urma unor precipitații abundente căzute într–o perioadă scurtă de timp inundând gospodăriile și un drum comunal. Directorul ABA Jiu, Marin Talău, i-a prezentat ministrului, la fața locului, soluțiile tehnice propuse pentru rezolvarea problemei, la discuții fiind de față primarul și mai mulți locuitori.

La încheierea vizitei de lucru, ministrul apelor și pădurilor le-a mai spus celor prezenți că, așa cum s-a procedat anterior, respectiv alocarea unor sume în regim de urgență pentru alte zone afectate de inundații, și pentru aceste cazuri îi va prezenta premierului Viorica Dăncilă un proiect de H.G care va conține o listă cu obiectivele propuse a se realiza, printre acestea regăsindu-se și cele din localitățile mehedințene Malovăț, Strehaia și Ghelmegioaia.