Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, marcată de Școala Gimnazială Săpoca

Ionica GROSU

Autismul este o tulburare de dezvoltare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a comunica și de a relaționa cu cei din jur. Semnele autismului se dezvoltă aproape întotdeauna înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, deși această afecțiune este uneori diagnosticată abia mai târziu.

Părintii devin îngrijorați atunci când observă că fiul/fiica lor nu începe să vorbească, nu răspunde sau nu interacționează ca și ceilalți copii de aceeași vârstă. Copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii, de regulă, și pot să „pară” surzi, deși testele de audiometrie sunt normale.

Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială Săpoca au marcat astăzi Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. Ca atare, sub coordonarea directorului unității școlare, Ștefan Valentina, și a cadrelor didactice, elevii au realizat o fundă albastră, simbol al autismului. Elevii au primit informații cu privire la manifestarea acestei boli și a importanței deschiderii, ocrotirii și a integrării copiilor cu autism în școala de masă.

Diferențierea sarcinilor de lucru de la nivelul clasei nu ține cont doar de acest aspect, ci și de ritmul fiecărui copil în parte. Astfel, rolul cadrului didactic nu este doar de a lucra diferențiat cu elevi care suferă de un anumit sindrom, ci și în funcție de necesitățile fiecărui școlar. Integrarea copiilor cu cerințe educative speciale în învățământul de masă reprezintă o șansă la o viață normală, la un drum pe care orice copil ar trebui să-l străbată.