Trei lucrări hidrotehnice de regularizare și amenajare a unor albii de apă, în valoare de peste 32 de milioane de lei, vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, în județul Vâlcea

Administrația Națională „Apele Române”, instituție aflată sub coordonarea Ministerului Apelor și Pădurilor, va reface și finaliza în regim de urgenţă, prin Administrația Bazinală de Apă Olt, trei lucrări de regularizare și amenajare a albiilor unor cursuri de apă din județul Vâlcea. Una dintre aceste lucrări are ca obiectiv regularizarea pârâului Luncavăț și a afluenților acestuia pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popești, iar celelalte două constau în amenajarea pârâului Iazul Morților, din orașul Băbeni, și a pârâului Topolog, în zona comunei Nicolae Bălcescu.
Contractele de execuție a celor trei lucrări de investiții au fost semnate în luna septembrie a acestui an, anterior fiind predat amplasamentul către firmele executante.În cadrul proiectului de regularizare a pârâului Luncavăț și a afluenților, pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popești (jud. Vâlcea), se vor realiza 395 metri de apărare de mal, se va reface pragul de fund și se vor face și consolida 1.140 de metri de mal.
De asemenea, în amonte și în aval de punctele Coman, Băluță și pod Cozmulete, din comuna Vaideeni, au fost executate excavări (405 metri liniari), taluzări (460 metri liniari), decolmatări (430 metri liniari), recalibrări de albie (100 metri liniari), grinzi armate (350 metri liniari) și rampe de acces din balast (150 metri cubi).
Valoarea totală a a lucrărilor care se execută în zona Vaideeni-Horezu este de aproximativ 21.000.000 de lei.
De asemenea, pentru amenajarea pârâului Iazul Morților, din orașul Băbeni, s-au aprobat lucrări în valoare de aproximativ 7.500.000 lei. Proiectul prevede amenajarea albiei pârâului pe o lungime de 920 m. Până acum, au fost efectuate lucrări pentru organizarea de șantier (platformă balastată), fiind realizate două rampe de acces, cu un volum total de 200 de metri cubi. De asemenea, s-au realizat 244 de metri cubi de terasamente de albie, 80 de metri liniari de fundații pentru zid de sprijin și 140 de metri liniari de împrejmuire.
În ceea ce privește amenajarea pârâului Topolog, în comuna Nicolae Bălcescu, a fost aprobată o investiție de 3.671.000 lei. Proiectul prevede amenajarea albiei, precum și protecția malului, pe o lungime de 1.244 de metri liniari.
Până în acest moment, au fost executate lucrările de organizare de șantier și de amenajare a drumului de acces. De asemenea, cursul pârâului a fost deviat pe o lungime de 200 de metri, fiind excavați 100 de metri cubi de pământ din albia râului. Totodată, a fost curățat amplasamentul de material lemnos, s-au fasonat cadrele metalice pentru execuția gabioanelor și s-au confecționat 16 bucăți de saltea de gabioane.
Termenul de finalizare a lucrărilor hidrotehnice de regularizare și amenajare a celor trei cursuri de apă, în zonele menționate din județul Vâlcea, investiții cu o valoare cumulată de 32,17 milioane de lei, este 14 decembrie 2018.
Reamintim că Ministrul Ioan Deneș s-a aflat, duminică 25 iunie, în localitatea Vaideeni, județul Vâlcea, pentru a evalua la fața locului situația creată de ieșirea din matcă a pârâului Recea.
Zona comunei Vaideeni s-a aflat, la sfârșitul lunii iunie 2018, sub cod portocaliu de inundații, iar în urma ploii torențiale căzute pe versanți, viiturile au umflat apele pârâului Recea. Nivelul cursului a crescut brusc, apa a ieșit din matcă și mai multe gospodării, anexe gospodărești, drumuri, poduri și podețe au fost afectate.
De asemenea, ministrul Ioan Deneș, însoțit de directorul general al A.N. ”Apele Române”, Victor Sandu, s-a aflat în orașul Băbeni, în 10 iulie, pentru a coordona închiderea breșelor din digul de apărare al localității vâlcene, parțial inundată.

Be the first to comment

Leave a Reply