Drepturile Țăranilor și ale Țărăncilor Rolul Europei de Est în procesul de negociere a Declarației Națiunilor Unite pentru Drepturile Țăranilor, Țărăncilor și ale altor persoane din mediul rural

Asociația Eco Ruralis alături de Confederația Țărănească Via Campesina Europa și partenerii săi organizează în data de 15 noiembrie 2017, în București, la Institutul Cervantes, Conferința publică pentru Drepturile Țăranilor și ale Țărăncilor, în contextul procesului ONU pentru adoptarea « Declarației Națiunilor Unite pentru Drepturile Țăranilor și ale Țărăncilor, precum și ale altor persoane din mediul rural ».

Evenimentul va reuni țărani și țărănci din România și din alte țări, experți la nivel național și internațional, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, într-un schimb de opinii despre cum poate fi consolidat procesul pentru adoptarea Declarației în regiunea Europei de Est.
Procesul pentru adoptarea Declarației are ca scop crearea unui instrument internațional pentru apărarea drepturilor omului, destinat țăranilor, țărăncilor și altor persoane care lucrează în mediul rural. Acesta ar îmbunătăți protejarea și promovarea drepturilor omului în ansamblu și, în același timp, ar atrage atenția asupra riscurilor și discriminării de care suferă țăranii, țărăncile și alte persoane care sunt implicate în producție de hrană la scară mică, în întreaga lume.
Țăranii și țărăncile, pescarii, ciobanii, apicultorii și alți oameni care lucrează în mediul rural produc cea mai diversă și sănătoasă hrană pe care o consumăm în fiecare zi. În Europa și peste tot în lume, aceștia joacă rolul principal în hrănirea comunităților și țărilor noastre. Conform FAO [7], peste 80% din hrana consumată la nivel global provine din gospodăriile țărănești, fiind distribuită prin piețele locale și regionale. Modelul de producție țărănesc creează cele mai multe locuri de muncă și administrează în mod durabil resursele naturale, răspunzând pozitiv problemelor schimbărilor climatice.

Totuși, gospodăriile mici dispar cu rapiditate sub presiunea expansiunii agriculturii industriale, a acaparării terenurilor și a lipsei sprijinului autorităților publice. Noi, țăranii, țărăncile și ceilalți oameni care lucrăm în mediul rural, ne confruntăm sistematic cu discriminarea economică și socială, iar femeile din mediul rural sunt afectate cu precădere.

Numărul dovezilor despre violările sistematice ale drepturilor țăranilor, țărăncilor și ale altor persoane care lucrează în zonele rurale este în creștere, principalele cauze fiind:
Accesul și controlul inechitabil asupra pământului, a resurselor genetice și a altor resurse naturale;
Accesul din ce în ce mai restrâns la piață și la mijloacele de producție pentru asigurarea unui trai decent;
Politici agricole create în favoarea unei elite restrânse de mari fermieri și alți actori implicați în agricultura și sistemul alimentar industrial.
Alături de cele 2 miliarde de țărani, țărănci și alte persoane care lucrează în mediul rural în întreaga lume, ne revendicăm drepturile pentru a putea continua să ne hrănim familiile, comunitățile și țările. Avem nevoie de instrumente legale care să ne protejeze și să ne promoveze drepturile, pentru a continua să creăm alternative bazate pe agroecologie precum și sisteme alimentare locale sustenabile pentru viitor.

Astfel, noi, țăranii și țărăncile, venim cu soluții la cel mai înalt nivel, susținând crearea celui mai puternic instrument internațional de protejare a drepturilor omului: Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Țăranilor precum și ale altor persoane care lucrează în mediul rural.

Rolul Europei de Est în procesul de negociere a Declarației Națiunilor Unite pentru Drepturile Țăranilor precum și ale altor persoane care lucrează în mediul rural

În Europa de Est, unde se află majoritatea covârșitoare a țăranilor și țărăncilor din Europa geografică, această Declarație are o relevanță cel puțin similară cu cea a Politicii Agricole Comune. Cu toate acestea, țările din regiunea Europei de Est au lipsit de la dezbaterile și lucrările Grupului de Lucru Interguvernamental din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Dat fiind stadiul avansat al negocierilor pentru adoptarea Declarației, mișcarea țărănească trage un semnal de alarmă către guvernele din această regiune. Procesul Declarației se apropie de final și această ultimă etapă trebuie să includă participarea constructivă și angajamentul ferm al guvernelor est-europene, pentru recunoașterea și susținerea drepturilor țăranilor, țărăncilor și ale tuturor persoanelor care lucrează în mediul rural.

România este locul ideal pentru găzduirea primelor dezbateri interguvernamentale pe această temă, fiind țara cu cei mai mulți țărani, cu cei peste 4 milioane de țărani activi, ce reprezintă aproape 50% din țăranii Uniunii Europene.

Be the first to comment

Leave a Reply