Microhidrocentrala de pe râul Ilva nu respectă prevederile legale

Garda Națională de Mediu s-a autosesizat cu privire la execuţia unei microhidrocentrale pe râul Ilva care nu respectă prevederile legale. În perioada 18-23 noiembrie comisari GNM din cadrul Comisariatul Judeţean Bistriţa-Năsăud au efectuat un control în zona respectivă La data verificării în teren, comisarii au constatat că în cadrul proiectului se realizau lucrări la captarea apei şi la centrala, iar lucrările privind pozarea conductei de aducţiune erau realizate pe o distanţă de aproximativ 2040 m.

 Lucrările de pozare a conductei au fost începute ÎNAINTE de adoptarea unei decizii din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului-BN cu privire la proiectul “Scoaterea temporară din fondul forestier a suprafeţei de 0,7242 ha, teren forestier, Lunca Ilvei judeţul BN”, fapt ce contravine flagrant legislaţiei de mediu în vigoare.
În consecinţă comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat o amendă contravenţionala operatorului economic în valoare de 100.000 lei şi au dispus INTERZICEREA DESFĂŞURĂRII ORICĂREI ACTIVITĂŢI SAU REALIZAREA PROIECTULUI până la adoptarea unei decizii de către autoritatea competentă, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa Năsăud.

 

Be the first to comment

Leave a Reply