Chevron renunţă la gazele de şist din România şi Polonia

Compania Chevron a anunţat că renunţă la proiectele privind exploatarea gazelor de şist din România, fără a explica de ce. Potrivit The Wall Street Journal, anunţul a fost făcut vineri, de un purtător de cuvant al companiei. La finele anului trecut, premierul Victor Ponta declarase că, de fapt, Romania nu ar dispune de gaze de şist. La vremea respectiva, Ponta a mai spus că „ne-am bătut pe ceva ce nu există”, fară să ofere alte detalii.

Ponta: Nu avem gaze de şist, ne-am bătut pe ceva ce nu exista

În replică, reprezentanţii Chevron spuneau, la vremea respectivă, că încă nu au terminat analiza legată de potenţialul rezervelor de gaze de şist din România.
„Chevron analizează datele adunate în timpul operaţiilor de forare şi analiza seismică pentru a stabili potenţialul resurselor naturale regăsite în formatiunile de şist”, a transmis compania americană.
„Când analiza va fi completă, rezultatele vor fi înmânate Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) şi vor rămâne în custodia statului român”, au adăugat reprezentanţii Chevron.
În 2014, compania a precizat că a terminat lucrările de explorare în satul Pungeşti, din judeţul Vaslui, după ce operaţiunile au fost blocate în repetate rânduri de protestele localnicilor.
De asemenea, Chevron avea încă trei licenţe în Popeni 1A (comuna Găgeşti), Păltiniş 1A (comuna Băceşti) şi Puieşti (comuna Puieşti). Un raport al Administratiei Americane pentru Informaţie în Domeniul Energiei (EIA) publicat in 2013, estima că România are rezerve de gaze de şist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 51.000 miliarde picioare cubice (cubic feet), adică 1.444 miliarde metri cubi.
În context, Reuters nota că la fel ca celelalte state emergente din Uniunea Europeană, printre care şi Polonia, România a deschis uşa firmelor care vor să găsească gaze de şist, sperând că va avea parte de acelaşi „boom” energetic de care au avut parte Statele Unite.

Chevron a renuntat si la Polonia
La începutul lunii februarie, Chevron a anunţat că a decis să renunţe şi la explorarea gazelor de şist din Polonia, un sector care nu a reuşit să îndeplinească aşteptările de tranformare a furnizării de energie în Europa de Est. Divizia Chevron din Polonia „a decis să renunţe la operaţiunile legate de gazele de şist din această ţară deoarece oportunitaţile de aici nu mai concureaza favorabil cu alte oportunităţi din portofoliul global al Chevron”, se arată în declaraţia companiei publicată sâmbata, transmite Reuters.
Şi firmele Exxon Mobil, Total şi Marathon Oil au renunţat la explorarea gazelor de şist în Polonia.
Dependentă de importurile ruseşti, Polonia vrea să-şi diversifice sursele de aprovizionare şi mizează pe rezervele sale de gaze de şist, care, potrivit raportului US Energy Information Agency (EIA), ar fi cele mai mari din Europa, estimate undeva între 800 si 2.000 de miliarde de metri cubi.
În 2014, Chevron a renunţat şi la acordurile referitoare la gazele de şist din Lituania şi Ucraina. „Este un pas înapoi pentru industria gazului de şist care tocmai se năstea în Europa”, conchide The Wall Street Journal.

Be the first to comment

Leave a Reply