23 aprilie – Ziua Forțelor Terestre Române

23 aprilie – Ziua Forțelor Terestre Române

La 23 aprilie se aniversează Ziua Forţelor Terestre Române – categorie de forțe a Armatei României al cărei patron spiritual şi ocrotitor este „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă”.

Ca de fiecare dată, cu acest prilej, a existat și anul acesta un plan amplu de activităţi în vederea organizării unui moment aniversativ dedicat Zilei Forțelor Terestre, anterior apariției primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus în țara noastră. Situația epidemiologică de la noi și, din păcate, din toată lumea, a modificat proiectele în derulare, astfel că militarii au renunțat, pentru moment, la manifestările publice care implică participare colectivă. Dar Ziua Forțelor Terestre este o valoare proprie pe care militarii vor să o mențină vie, inclusiv și poate cu atât mai mult, în aceste condiții. Este o altfel de aniversare, o premieră în seria de marcare, de-a lungul anilor, a Zilei Forțelor Terestre Române. Oamenii se încurajează reciproc și sprijină reciproc, direct, prin intermediul tehnologiei.

Dat fiind contextul epidemiologic actual, spațiul virtual a devenit locul de exprimare al militarilor români și străini, al celor din țară și din teatrele de operații, de la nivelul de execuție sau de la cel al nivelului de comandă, față de evenimentul cu profunde semnificații ale apartenenței de corp, de fixare în conștiința colectivă a existenței unui moment din calendar, comun pentru toate armele și specialitățile militare ce compun marea familie a Forțelor Terestre.

De asemenea, mesajele de felicitare ale tuturor celor cu care structurile Forțelor Terestre colaborează, inclusiv al autorităților publice locale, nu mai pot fi transmise în cadrul unor manifestări desfășurate în mod obișnuit, convențional, ci on-line. Suflul și energia care au încărcat conținutul acestor mesaje au vizat două mari idei, în egală măsură importante: prima, de a nu lăsa ca data de 23 aprilie – Ziua Forțelor Terestre să treacă neobservată, indiferent de situația operativă actuală, și, cea de-a doua, de a transmite cetățenilor, întregului mediu civil, că militarii își mențin determinarea de a contribui la efortul național de limitare a efectelor pandemiei. (Video-mesajele pot fi vizionate pe pagina de Facebook a Diviziei 2 Infanterie, precum și pe cea a Statului Major al Forțelor Terestre.)

Forțele Terestre Române sunt angajate, așadar, în data de 23 aprilie, în executarea întregului spectru de misiuni asumate de Armata României de sprijin al autorităților publice pentru aplicarea măsurilor de limitare a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. Marcarea Zilei Forțelor Terestre se desfășoară, astfel, sub deviza „la datorie”.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, a transmis: „Profit de moment ca, la ceas aniversar, să mulţumesc tuturor militarilor și salariaților civili din Forţele Terestre Române, pentru efortul continuu, profesionalismul şi dârzenia cu care își îndeplinesc misiunile încredinţate. Datorită lor, Forţele Terestre Române şi-au îndeplinit toate sarcinile stabilite, misiunile în teatrele de operaţii, intervenţiile în sprijinul populaţiei sau participarea la activităţi de instrucţie naționale și multinaţionale. La mulți ani Forțelor Terestre Române! Rămâneți la datorie pentru poporul român.”

***

Cu peste un secol şi jumătate de existenţă organizaţională în Armata României, Forţele Terestre Române, alături de celelalte entităţi militare naţionale, au avut şi au aceeaşi misiune fundamentală: participarea la apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României. În baza reglementărilor constituţionale şi legale, în contextul geopolitic actual, spectrul misiunilor de bază este unul extins, Forţele Terestre Române sprijinind, pe de o parte, autorităţile administraţiei publice în situaţii de urgenţă, pentru acordarea de asistenţă populaţiei, şi participând activ, pe de altă parte, la eforturile de sprijin al securităţii regionale şi globale şi la apărarea aliaţilor şi partenerilor din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi din Uniunea Europeană.

La această dată, Forţele Terestre Române sunt în măsură să genereze capabilităţi care să răspundă cerinţelor, dislocabile rapid în orice zonă, în scopul realizării apărării armate a ţării sau a Alianţei, promovării valorilor păcii, stabilităţii internaţionale şi intereselor strategice ale României.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE