Ziua Imnului Național în garnizoana Buzău

Ziua Imnului Național în garnizoana Buzău

Vineri, 29 iulie, la Monumentul Eroilor Neamului din garnizoana Buzău a avut loc ceremonia cu ocazia sărbătoririi Zilei Imnului Național, în prezența autorităților locale și județene, precum și a locțiitorului comandantului garnizoanei, general de brigadă Iulian Daniliuc.

Solista Alessia Drăgoiu a interpretat Imnul Național al României acompaniată de Muzica Militară a Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Ansamblul folcloric „Ceata lui Ioniță” a susținut un program artistic cu tematică specifică, iar garda militară constituită cu acest prilej a dat onorul.


***

Cântecul „Deșteaptă-te române!”, compus de Anton Pann pe versurile poetului Andrei Mureșanu, a însoțit poporul român în toate momentele importante, fiind intonat în toiul mișcărilor revoluționare ale anului 1848, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), în cele două conflagrații mondiale și, desigur, la Marea Unire din 1918.
Imediat după evenimentele din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române!” a fost ales Imn Naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.
Data de 29 iulie a fost proclamată „Ziua Imnului Naţional al României”, fiind instituită prin Legea nr. 99/1998.