Greva profesorilor, supapa de siguranță pentru tensiunile ce vor veni

Pare destul de confortabil să ții piept unei greve inițiată de profesori. Nu sunt nici foarte săraci, nici foarte năpăstuiți de soartă, sunt civilizați, chiar dacă au gura mare. Nu fac baricade, nu aruncă cu pietre și nici măcar nu se îmbrâncesc cu jandarmii. Mai mult meditează și socializează. Mai au și un cusur. Sunt orgolioși. Dacă sunt jigniți renunță la tot și pleacă acasă. A știut Marcel Ciolacu ceva, atunci când nu a vrut să rezolve el revendicările profesorilor și a amânat rocada premierilor. Greva profesorilor poate fi gândită, dacă nu e, ca o supapă de siguranță la un vas sub presiune. Aidoma unui ziarist independent care tot răsuflă  din tensiunea socială de unul singur fără să-l ia nimeni în seamă. O grevă a transportatorilor ar fi dură. Una a minerilor ar fi devastatoare, așa că ceea ce este acum pe piață pare un alint pentru guvernanți. Dacă durează mai mult, adică atât cât trebuie, ea va face să respire din cazanul social toate energiile acumulate, astfel încât la rezolvarea ei să putem vorbi de o relaxare totală a tensiunilor sociale.   

Pe de altă parte, greva profesorilor ar putea servi ca model de bune practici în materie de manifestări publice, atât pentru manifestanți, dar și pentru oamenii legii. De exemplu, la Buzău, protestarii au schimbat locul de manifestare aprobat de autorități, dar prin comportamentul lor decent i-au determinat pe jandarmi să-i sancționeze doar cu avertisment. Așa ceva mai rar se întâmplă în cazul altor categorii profesionale care se folosesc în lupta lor sindicală de unelte de la locul de muncă. De exemplu, polițiștii greviști au umplut Piața Victoriei cu grenade fumigene, dascălii au aruncat doar cu pixuri. Comportament de salon. Așa să tot ai grevă!

Un alt motiv pentru care guvernanții nu se reped să rezolve revendicările sindicale este acela că profesorii țin piața ocupată. Nimeni nu se încumetă să se alăture profesorilor în lupta lor sindicală. De rușine! Cine s-ar încumeta să vină lângă un profesor și să injure ca un birjar? Sau să aducă de la atelier o pancartă scrisă greșit din punct de vedere gramatical? Nimeni! Așa că profesorii, deși sunt mulți, sunt de preferat altor categorii socio-profesionale în stradă.

Cât va dura greva profesorilor? Atât cât va fi necesar, pentru ca tensiunile sociale să se relaxeze, dar nu mai mult încât să afecteze situația elevilor.