COLECTAREA SELECTIVĂ ÎNTRE PIONIERAT ŞI PROVOCARE

Cunoaştem cu toţii teoria conform căreia fiecare dintre noi, ca reprezentat al comunităţii, are puterea şi obligaţia de a influenţa procesul de ecologizare a propriului oraş sau a zonei unde îşi petrece vacanţa. Soluţia este la îndemâna noastră prin parteneriatul dintre RER Ecologic Service Buzău, Primăria municipului şi Intersemat şi constă în colectarea selectivă a deşeurilor.

Mai precis, trebuie să depozităm deşeurile în containerele şi pubelele special amenajate. Pasul de la teorie la practică este însă la fel de mare pentru cetăţeni, cum este cel de la pionierat la o activitate deplin integratăîn societate pentru firmele care doresc implementarea unui sistem care să ne ajute să traim într-o lume curată.

Anul 2007 a fost cheia către un drum pe care RER Ecologic Service Buzău l-a deschis buzoienilor, oferindu-le posibilitatea colectării selective. Asociaţiile de locatari au fost primele care au beneficiat de dotarea platformelor de gunoi cu containere în care deşeurile puteau fi colectate selectiv. Numai că problemele au apărut instantaneu pentru că pionieratul pe care RER Ecologic Service a decis să îl facă în acest domeniu s-a dovedit o provocare pe care cetăţenii nu au ştiut cum s-o gestioneze. Containerele pentru colectare selectivă au fost vandalizate, iar cele care au rezistat sunt şi astăzi un loc de depozitare al deşeului menajer şi nu reciclabil. În decursul celor şaşe ani în care RER Ecologic, Intersemat şi Primăria au continuat implementarea colectării selective am constatat împreună, că deşi avem pretenţii europene, obiceiurile noastre individuale sunt tributare unei atitudini dezinteresate care nu ne ajută să avem şi deprinderi europene. Dacă vandalizarea containerelor de colectare selectivă este pusă adesea pe seama unei anumite etnii, faptul că ducem deşeuri menajere în containerele de colectare selectivă, nu o mai putem arunca în spinarea nimănui. Voinţa de a face diferenţa, prin puterea exemplului este adesea învinsă de obiceiuri la care adulţii nu renunţă, fie din comoditate, fie din cauza faptului că sunt copleşiţi de o existenţă socială, economică şi politică apăsătoare, în care lucrurile par să bată pasul pe loc.

Pentru că RER Ecologic nu renunţă să demonstreze că poate face diferenţa, a decis cu răbdare să îşi îndrepte atenţia către copii pentru care ar trebui să ne dorim un mediu curat. Copiii de astăzi vor fi prima generaţie de adulţi pentru care noţiunea de a trăi curat, civilizat, va fi un mod de viaţă. De la început a fost clar pentru RER Ecologic Service Buzău şi Intersemat SRL că trebuie îmbinată activitatea de asigurare a mijloacelor de colectare selectivă, cu acţiuni de educare şi informare care să explice ce înseamna cu adevărat pentru noi toţi colectarea selectivă şi reciclarea, atât în grădiniţe, cât şi în şcoli.Astfel din 2007 şi până acum cele doua societăţi au derulat nenumărate proiecte în şcoli şi grădiniţe, au organizat concursuri cu tematică ecologică recompensând participanţii cu premii.

Numai anul 2012 a fost marcat de trei proiecte importante şi deosebit de atractive pentru copii, în cadrul cărora au avut loc mai multe acţiuni, de la vizite informative în şcoli şi grădiniţe, la organizarea unor itinerare ecologice în societăţile comerciale care se ocupă cu reciclarea, cum sunt GREENTECH şi GREENWEE şi până la excursii în habitate naturale deosebite din ţară. Materialele promoţionale de informare au fost mereu completate de acţiuni prin care preşcolarii şi şcolarii au cunoscut efectiv traseul deşeului reciclabil pentru a putea mai bine înţelege impactul pe care îl are asupra mediului şi implicit asupra propriei sănătăţi. Excursiile de la Curtea de Argeş, sau de la Giurgiu unde au fost vizitate Rezervaţia naturală Comana şi vizita la Moara de Hârtie au rămas în memoria elevilor ca repere motivaţionale pentru atitudinea lor în viitor faţă de mediul înconjurător, iar pentru RER Ecologic Service şi Intersemat sunt un obiectiv propus şi întregit de certitudinea realizării într-un viitor civilizat pentru noi toţi. Prin tineri s-a realizat legătura dintre pionieratul pe care RER Ecologic Service şi Intersemat îl face încă şi provocarea schimbării modului de viaţă cu care ne-am obişnuit şi a mentalităţilor cărora le suntem tributari. Împreună avem şansa să trăim mâine într-un oraş de a cărui curăţenie suntem responsabili fiecare dintre noi, prin deciziile pe care le luăm.

Ambalajele PET, ca de altfel toate materialele plastice, nu sunt biodegradabile. Creşterea consumului acestora, mai ales în ultimii 10 ani, a dus la sporirea alarmantă a numărului de ambalaje aruncate iresponsabil în natură. Prin colectarea şi reciclarea acestora, se reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător. Polietilenul reciclat (RPET) poate fi folosit pentru: fibre de poliester (75%) folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare, tapiţerii, jucării, pâsle pentru industria textilă, ca izolaţie la paltoane, saci de dormit,
industria auto ş.a.; folie industrială; chingi şi benzi; noi ambalaje PET alimentare şi nealimentare (ex.: cartoane pentru ouă, obiecte de uz casnic etc).

Hârtia recuperată se foloseşte în mod uzual la editarea de publicaţii, izolaţii de diverse tipuri,sau produse de tip aşternut în crescătoriile de animale.

            Sticla este 100% reciclabilă, recuperarea ei salvând un volum important de resurse energetice. Fabricarea sticlei din cioburi consumă mult mai puţină energie decât fabricarea ei din materiile prime de bază. Sticla reciclată se foloseşte la fabricarea recipientelor pentru băuturi sau pentru hrană, precum şi ca izolator în construcţii.În mod normal sticla clară (incoloră) recuperată serveşte la fabricarea produselor din sticlă clară, în timp ce sticla colorată se foloseşte la realizarea produselor colorate. Din acest motiv unele programe de recuperare cer cetăţenilor separarea pe culori a sticlelor recuperate.

Be the first to comment

Leave a Reply