Gheorghe Zamfir împlineşte 83 de ani

de Costin Rotărescu

Supranumit geniul naiului, celebrul muzician Gheorghe Zamfir s-a născut la data de 6 aprilie 1941 în orașul Găești, județul Dâmbovița. În anul 1955 se înscrie  la Școala specială de muzică din București (astăzi Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”) la clasa profesorului Fănică Luca. Întâlnirea cu Maestrul Fanică Luca a avut un rol deosebit de important în viaţa sa artistică şi personală, fiind o veritabilă trambulină de lansare în carierta unică care va urma.

            Din anul 1959 datează primele sale melodii înregistrate, compoziții în stil folcloric pe care le-a interpretat cu Orchestra Populară a Radiodifuziunii Române. În 1961, se înscrie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, pe care îl absolvă cu o dublă specializare în pedagogie (1966) și dirijorat pentru cor și orchestră (1968).

            În timpul studenției, din 1966 devine dirijor al ansamblului folcloric „Ciocârlia” din București, care număra peste 300 de artiști. Cu acest ansamblu s-a bucurat de un mare succes în cadrul numeroaselor turnee pe care le-a făcut atât în țară, cât și în străinătate (Germania, fosta Uniune Sovietică, Elveția, China). Tot în această perioadă înregistrează primul său disc la Electrecord, pe care se află renumitele piese „Doina de Jale” și „Doina ca de la Vișina”, iar în 1968 este editat cel de-al doilea disc al său.

            După demisia de la ansamblul „Ciocârlia”, în 1969, Gheorghe Zamfir începe, în următorul an, marea aventură a vieții sale artistice, continuată și după plecarea în Franța, în anii ’80. În 1970, după ce alcătuiește un taraf concertistic, va înregistra un succes extraordinar pe scenele teatrelor pariziene. În 1971 a entuziasmat publicul francez cu cele 45 de recitaluri susținute pe scena teatrului„Vieux Colombier”, cântând pentru prima oară la cele patru naiuri – soprano, alto, tenor, bas, create de el încă din 1968.

            Prin noile sale instrumente și prin începerea introducerii acestora în toate stilurile și genurile muzicale, Gheorghe Zamfira a revoluționat sunetul la scară universală.

            Devine cunoscut și foarte apreciat în toate țările lumii, din Statele Uniteale Americii și Canada până în Australia, Japonia și Africa de Sud, Israel, Orientul Apropiat și Extremul Orient, concertele cu taraful său reușind performanța continuă extraordinară a unor săli arhipline.

            Compozițiile sale dedicate naiului, în număr de peste 400, acoperă mai multe stiluri muzicale: folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Repertoriul lui interpretativ este unul dintre cele mai variate, cuprinde piese de mare virtuozitate și valoareale muzicii clasice universale, dar și alt gen de muzică, rezultată prin prelucrarea originală a unor piese cunoscute ale artiștilor de muzică pop John Lennon, Paul McCartney, Billy Joelsau Elton John.

Cariera omului de muzică, care are la activ peste 190 de albume înregistrate și peste 250 de milioane de albume vândute, a fost răsplătită cu nu mai puţin de 120 de discuri de aur și platină, fiind până în prezent singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în SUA. Este în mod cert, unul dintre artiştii care prin creativitate, o muncă imensă şi un talent nemărginit, au adus o contribuţie importantă la dezvoltarea muzicii universale.

            Gheorghe Zamfir, cel care a rămas timp de nouă săptămâni în„Top Ten”din Marea Britanie (în 1976), este medaliat cu aur al Asociației de Muzică de Divertisment din Franța și Mare Ofițer al Franței. Este deținătorul Titlului de Merit Artistic al Franței, Cavaler al Belgiei, medaliat cu aur de Ducesa de Luxemburg și Diplomat de Onoare al Universității Sorbona. Este membru al Societății Compozitorilor din Franța din 1972. Între anii 1988 și 1990 a fost primit de trei ori la Vatican, primind medalia Vaticanului și de două ori diploma Universității „Don Bosco” din Roma.

            A primit de două ori medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei „Artă-Științe și Litere” a Franței, de două ori Premiul Academiei „Charles Cros”, premiile „Țitera de aur” în Franța și „Săgetătorul de Aur” în Italia, discuri de aur în Elveția și Germania.

            A publicat „Dincolo de sunet” (versuri, ediție bilingvă, româno-franceză, 1979), „Drum de spini și de glorii” (versuri, 1981), „Binecuvântare și blestem” (autobiografie, 2000) și „Înima întristată a barocului” (versuri, 2002).

            Celebritateasa a atras şi atenţia regizorilor şi producătorilor de film, Zamfir fiind invitat să realizeze coloana sonoră a unor pelicule precum „Once Upon a Time in America” – alături de Ennio Morricone, regia Sergio Leone, „Karate Kid”, în regia lui John G. Avildsen, sau „The Tall Blonde Man with One Black Shoe”, alături de Vladimir Cosma, regia Yves Robert.

            Marele Maestru Gheorghe Zamfir, prin toată opera sa, în opinia specialiştilor de cel mai mare nivel se consideră că a revoluţionat muzica la scară universală, fiind astăzi considerat între primii 10 artişti ai planetei.

            Având în vedere că este contemporan cu noi, şi că prin toată cariera sa s-a dovedit unic şi irepetabil, de ziua sa, 6 aprilie, îi dorim Marelui Maestru (un adevărat Zeu Pan al naiului universal) multă sănătate şi multe bucurii în toate planurile.

            La mulţi ani, Maestre Gheorghe Zamfir!