Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, au inspectat, vineri, lucrările la o serie de obiective de investiții derulate de A.N „Apele Române”, în județele Bacău și Neamț, în zonele afectate de inundații în vara anului 2018

Primul obiectiv unde au fost prezenți cei doi demnitari a fost „Regularizare albie râu Slănic – în zona localităților Târgu Ocna și Slănic Moldova, județul Bacău”. Aici au fost informați despre stadiul execuției, caracteristicile tehnice, scopul acestor lucrări și alte detalii de directorul general adjunct al A.N „Apele Române”, Dorel Dume.
Ordonatorul principal de credite este Ministerul Apelor și Pădurilor, iar autoritatea contractantă este A.N „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Siret.

Prin această investiție, care are o valoare de 3,9 milioane de lei, se va amenaja albia râului Slănic pe o lungime de 1.135 metri liniari (zid de sprijin, grindă de sprijin, praguri de fund). Finanțarea a fost realizată în regim de urgență, prin HG 582/2018, iar termenul de finalizare a lucrărilor este luna decembrie 2018.
Investiția este necesară deoarece, ca urmare a precipitațiilor abundente înregistrate în perioada iunie-iulie 2018 în județul Bacău, precum și din cauza scurgerilor abundente de pe versanți s-au produs creșteri de debite, care au antrenat mari cantități de material aluvionar, blocând cursul râului Slănic. Astfel, transportul de material aluvionar a condus la distrugeri ale lucrării de apărare pe sectorul Slănic Moldova – Târgu Ocna, respectiv distrugerea zidurilor din pereu din piatră brută rostuită, grinda de sprijin și praguri de fund.
Obiectivul de investiții ,,Regularizare albie râu Slănic – în zona localităților Târgu Ocna și Slănic Moldova, județul Bacău” este oportun pentru că distrugerile provocate de râul Slanic, în cazul deteriorării apărărilor de maluri, pot afecta major drumul de acces în stațiunea turistică Slănic Moldova, gospodăriile din zona adiacentă malurilor, precum și obiectivele turistice de interes local și național dezvoltate în zonă.
Următoarele obiective inspectate de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, și de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, au fost cele din județul Neamț, respectiv „Amenajare râu Cracău la Slobozia, județul Neamț”, „Regularizare albie pârâu Borca și Sabasa la Borca, județul Neamț” și „Reducerea gradului de risc la inundații pe râul Bistrița, sector Borca-Poiana Teiului, jud. Neamț”.

Pe șantierul pentru amenajarea râului Cracău la Slobozia, demnitarii au fost informați despre stadiul execuției și caracteristicile tehnice ale acestui obiectiv de directorul general al A.N „Apele Române”, Victor Sandu.
Obiectivul de investiții „Amenajare râu Cracău la Slobozia, județul Neamț” a fost aprobat, în regim de urgență, prin H.G. 516/12.07.2018, valoarea totală fiind de 57.2 milioane lei. Prin această investiție s-a început regularizarea albiei existente a râului Cracău pe o lungime de 3,50 km, se va amenaja o albie nouă deviată a râului, pe o lungime de 5,059 km, și se vor construi două poduri. Ordonatorul principal de credite este Ministerul Apelor și Pădurilor, iar autoritatea contractantă este A.N „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Siret.
În timpul inundațiilor din luna iunie 2018 au fost afectate lucrările executate din albia deviată a râului Cracău, fiind puse în pericol cele două conducte magistrale de gaze. Astfel, a fost necesară continuarea în regim de urgență a lucrărilor și finalizarea acestora pentru a scoate de sub incidența inundațiilor cartierul Slobozia din orașul Roznov, respectiv un număr de peste 1.100 de gospodării și 3.800 de locuitori.

Un alt obiectiv vizitat de Premierul Viorica Dăncilă împreună cu ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a fost „Regularizare albie pârâu Borca și Sabasa la Borca, județul Neamț ”. Investiția, în valoare de 3,6 milioane lei a fost aprobată, cu finanțare în regim de urgență, prin H.G nr.582/02.08.2018. Stadiul execuției, caracteristicile tehnice ale acestei investiții precum și alte detalii privind șantierul au fost prezentate celor doi demnitari de directorul A.B.A Siret, Vlad Marcoci.
Execuția, în regim de urgență, a lucrărilor este necesară pentru refacerea unui tronson pe pârâul Borca în lungime de 550 ml de zid de sprijin realizat din beton armat, refacerea unui tronson pe pârâul Sabasa, în lungime de 40 ml cu zid de sprijin realizat din beton armat, și refacerea apărării de mal cu gabioane, pe tot pe pârâul Sabasa, pe o lungime de 25 metri liniari.

„În prezent, la nivel național se află în diferite stadii de execuție 29 de obiective hidrotehnice. Începând cu saptămâna viitoare, vor începe lucrările la alte 31 de obiective. Subliniem faptul că cele 60 de lucrări hidrotehnice, care se află în execuție sau la care va începe foarte curând execuția în această toamnă, au termen de finalizare finalul acestui an”, a subliniat ministrul Ioan Deneș.
Tot în zona Borca, Prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, au inspectat lucrările din cadrul obiectivului de investiții „Reducerea gradului de risc la inundații pe râul Bistrița, sector Borca-Poiana Teiului, jud. Neamț”. Valoarea actualizată a investiției este de 45,6 milioane lei și are ca termen de finalizare anul 2020.
În cadrul acestui obiectiv se realizează diguri de apărare pe o lungime de 15,6 km.
Ordonatorul principal de credite este Ministerul Apelor și Pădurilor, iar autoritatea contractantă este A.N „Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Siret. Caracteristicile tehnice ale lucrării au fost prezentate, la fața locului, de directorul A.B.A Siret, Vlad Marcoci.
Necesitatea întocmirii acestui proiect a apărut ca urmare a depăşirii cotelor de inundaţie în mod frecvent pe râul Bistriţa pe sectorul studiat, producând numeroase pagube.
Realizarea acestui obiectiv contribuie la realizarea regularizărilor cursurilor de apă și apărarea gospodăriilor și a terenurilor împotriva inundațiilor și a zăpoarelor (poduri de gheață).

Be the first to comment

Leave a Reply