Un proiect de hotărâre abuziv
Promovarea unui proiect de hotărâre în Consiliul Local Buzău pentru interzicerea accesului cu autoturisme în Parcul Crâng a ridicat obiecții atât în rândul comercianților care își desfășoară activitatea în Parcul Crâng, dar și în rândul cetățenilor interesați să ajungă cu autoturismul în Crâng. Ei văd prin această hotărâre interzicerea unor drepturi și libertăți, drepturi garantate prin Constituție, dar reglementate strict în legile naționale de care se face abstracție. Așa cum am mai scris de multe ori, unii dintre cei care fac parte din noua administrație publică locală au impresia că înainte de ei în Buzău a fost haos, că legea o scriu ei, pe baza notițelor pe care le iau acum la facultățile de drept private, ce funcționează prin șoproanele din Zona Industrială și pot face orice cu drepturile și libertățile cetățeanului. Ei nu știu că administrațiile publice locale au obligația de a asigura drum de acces public neîngrădit proprietarilor de fonduri înfundate și nu numai și nu știu că circulația pe drumurile publice, chiar neinventariate scriptic în cartea lui Adam, este reglementată prin lege. Ce fac ei prin astfel de hotărâri? Încearcă marea cu degetul, așa cum spune o vorbă românească din străbuni și așteaptă ca justiția să-și spună cuvântul. Circulația în Parcul Crâng nu interesează multă lume. S-a văzut și la dezbaterile publice unde, în afară de comercianții din zonă, au mai fost câteva personaje interesate și singurul om care luptă pentru drepturile persoanelor cu probleme medicale, consilierul local, Silviu Roșioru. Consilierul local a susținut în cadrul dezbaterilor publice că sunt afectate drepturile și libertățile persoanelor cu dizabilități prin interzicerea accesului în parcul Crâng cu autoturismele. Acestea pot pătrunde momentan până la Conacul Trandafirilor unde este posibil accesul și de acolo pot face câțiva pași în mijlocul naturii. Se pare însă că vocea consilierului local, Silviu Roșioru nu a fost auzită de cei cu putere de decizie, dar care nu au în familie persoane afectate de boli și traume, astfel că au călcat în picioare drepturi și libertăți, constituție și legi și în baza unui principiu interpretat greșit au votat închiderea Parcului Crâng și blocarea comercianților în prăvălii și a persoanelor cu dizabilități în buza Crângului.
Un drum public blocat
De fapt, nici măcar nu este vorba de drumul din Parcul Crâng, ci este vorba despre un drum forestier din pădurea Crângului, drum public, de vreme ce este asfaltat și utilizat de cetățeni vreme de mai bine de 100 de ani. Despre ce vorbim atunci? Despre un mare abuz, ce va fi semnalat Prefecturii Buzău de consilierul local Silviu Roșioru la începutul acestei săptămâni. Acest proiect de hotărâre nu poate trece de avizul Prefecturii Buzău, pentru că încalcă foarte multe legi și principii de drept. Nu ne mai referim la codul civil, codul rutier, legi sau la convenții internaționale, ne referim doar la o conduită administrativă corectă față de cetățeni și investitori. Nu poți invoca poluarea, parcarea ilegală sau distrugerea spațiului verde și restrânge drepturi și libertăți, așa cum nu poți invoca faptul că un om poate ajunge la proprietatea sa numai atunci când vrea consilierul Ionescu. Sunt chestiuni de bun simț, de conduită morală și nu de reglementare juridică, chiar dacă prin acest proiect de hotărâre s-au încălcat o sumedenie de legi.
Nu putem să nu evidențiem prestația jalnică a unui personaj, care, într-un număr de teatru ieftin, a căutat să mai dreagă busuiocul, cerând în fața consilierilor locali o dispensă, ca această hotărâre să fie valabilă doar pentru o perioadă de un an. Și spunem acest lucru pentru că proiectul de hotărâre trebuia să se bazeze pe codul rutier, care interzice blocarea căilor de acces, fapta fiind infracțiune. Se poate limita accesul pe un drum public doar pentru reparații pentru o perioadă limitată de timp, dar trebuie și avizul Poliției Rutiere. Avizul nu există și nu poate spune nimeni că drumul blocat nu este drum public. Așadar, Silviu Roșioru merge luni cu hotărârea la Prefect și așa cum îl știm, va aduce și acest document în forul consiliului local pentru a fi anulat așa cum a făcut-o de multe ori cu hotărârile ilegale date în Consiliul Local Buzău, aducând speranța și încrederea cetățenilor afectați, că în acest oraș se mai gândește cineva la ei. Vă ținem aproape cu evenimentele și vom fi prezenți la depunerea contestației la Prefectura Buzău.
Un singur exemplu
Se știe că fostul primar Constantin Boșcodeală a găsit de cuviință să-i dea în proprietate drumul de la Fabrica de Bere unui investitor, care cumpărase drepturi litigioase. Investitorul a preluat drumul cu acte de la Primăria Buzău și după ce a semnat procesul verbal de predare-primire l-a blocat cu pietriș. I s-a deschis imediat dosar penal și a fost obligat să deschidă imediat drumul către acces public. Ceea ce au votat consilierii locali acum înseamnă același lucru. Un drum public blocat.
revenim !
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.