Unul din primele birouri din România care a implementat un sistem de proiectare bazat pe principiul dezvoltării durabile este AIA Proiect. Biroul nostru urmărește permanent creșterea performanței energetice și pune la dispoziția beneficiarilor o colecție dedicată de proiecte de case optimizate pentru reducerea amprentei de carbon. Proiectele noastre incurajează utilizarea resurselor regenerabile cu preponderență.
AIA Proiect crede în acordul de la Paris și salută toate părțile implicate activ în acest demers comun. Așa cum este precizat și în planul de acțiune al acordului intrat în vigoare în 2016, transparența și colaborarea reprezintă cheia succesului comun de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
“Un mare procent al amprentei de carbon totale provine din activitățile zilnice. Am ajuns să petrecem cu toții foarte mult timp în spatii închise, fie casă sau birou, indiferent de anotimp. Pe lângă obiectele și alimentele utilizate în mod direct, toate activitățile directe sau indirecte pe care le înfăptuim precum încălzirea spațiului, iluminatul, aerul condiționat, utilizarea aparaturii electronice, ventilația, gătitul, refrigerarea sunt factori majori ai consumului direct de energie și, prin urmare, ai emisiilor de carbon ale unei clădiri. Toate acestea contribuie în foarte mare masură la emisiile de gaze cu efect de seră. Fiecare factor implicat în proces începând cu furnizorii de energie, producătorii de mașini, echipamente și instalații și cu noi, cei care proiectăm clădirea în care au loc activitățile menționate suntem direct responsabili de dimensiunea amprentei de carbon. AIA Proiect proiectează responsabil și a implementat principiul dezvoltării durabile în proiectarea clădirilor”,spune Adina AVRAM, managerul biroului de proiectare AIA Proiect, senior architect, auditor energetic și cadru didactic al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.
Planul de acțiune comun al țărilor semnatare al acordului de Paris are ca obiectiv limitarea încălzirii globale sub 2 grade Celsius începând din 2020.
“Eforturile comune ar fi trebuit oricum să înceapă de undeva. Este admirabil și merită incurajate toate părțile implicate. Important este însă ca una din convenții este ca la fiecare 5 ani sa fie stabilite obiective și mai ambițioase. În final ar trebui să se ajungă la emisii sustenabile ceea ce ne-ar face să sperăm că încalzirea globala va înceta. AIA Proiect susține activ toate aceste demersuri, proiectele noastre respectă principiile proiectării durabile și depunem toate eforturile de conștientizarea a clienților și partenerilor noștri asupra beneficiilor utilizării surselor de energie regenerabile. Există multe măsuri pe care le putem lua fiecare dintre noi pentru a deveni o mică parte care a dus la îndeplinirea acestui mare proiect și toate acestea în beneficiul generațiilor viitoare” a continuat dr. arhitect Adina AVRAM.
Acordul de la Paris are ca obiectiv pe termen foarte lung reducerea acestor emisii aproape de zero și 27% energie regenerabilă de utilizat până în anul 2013. Din statisticile Eurostat putem afla că fiecare european emite în decursul unui an aproximativ 10 tone de CO2. În comparație cu această cantitate emisă, un copac reușește sa absoarbă în același timp doar 10 procente. Amprenta de carbon maximă considerată acceptabilă pentru o dezvoltare durabilă este de doar 2 tone/an/persoană.
AIA Proiect este un birou de proiectare prezent pe piață de profil din România încă din 2008 format din oameni tineri și pasionați. Suntem furnizori de servicii de excelență dedicate partenerilor noștri, echipa noastră multidisciplinară acoperă cu succes domenii precum arhitectura, ingineria, performanța energetică și evaluarea oferind servicii în domeniul proiectării, auditului și certificării energetice, evaluării autorizate atât pentru bunuri imobile cât și pentru bunuri mobile, studii de specialitate și servicii de cadastru.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.