Deşi proiectul prin care se doreşte crearea Sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID) din judeţul Hunedoara pare a merge ca pe roate, există mai multe aspecte care ii nemulţumesc pe cei implicaţi. Este vorba de unele dintre cele 69 de primării constituite în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri Hunedoara.
Mai exact, nemulţumirile pleacă de la modul în care vor fi administraţi banii rezultaţi din colectarea gunoaielor, cine va beneficia de aceste sume şi care vor fi taxele plătite de cetăţenii judeţului. Asta, deoarece potrivit studiului de oportunitate, postat pe pagina electronică a ADI Deşeuri Hunedoara, preţul plătit de populaţie (pe persoană/lună/tonă de gunoi) ar ajunge la 12 lei/tonă, adică de trei ori mai mult decât plătesc în prezent cetaţenii din Deva.
Din studiul de oportunitate reiese că principalul beneficiar al sumelor rezultate din administrarea gunoaielor din judeţ va fi Consiliul Judeţean Hunedoara, iar asta nu convine tuturor membrilor ADI Deşeuri Hunedoara. Un alt aspect care va trebui clarificat şi care ar putea crea multe probleme administratiilor locale sunt contractele pe care le au incheiate în prezent cu operatorii de salubritate şi care ar putea să nu fie de acord cu condiţiile impuse odată cu punerea in funcţiune a SMID.
Într-o astfel de situaţie se află operatorul de salubritate din Deva, care are încheiat un contract cu municipalitatea deveana până în anul 2017. Potrivit acţionarului majoritar al SC Salubritate SA, George Mara, acesta a respectat condiţile cerute de consiliul local, facând investiţii de ordinul milioanelor de euro – de pildă, staţie de sortare, containere subterane s.a. – iar dacă i se va rezilia contractul înainte de termen, va cere recuperarea prejudiciului, care va fi plătit de municipalitate, fireşte, tot din buzunarul cetaţeanului.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.