În prezenţa oficialităţilor locale, RER ECOLOGIC SERVICE Buzău a dat în folosinţă cea mai performantă staţie de sortare a deşeurilor din ţară. Investiția de peste 2 milioane euro a fost realizată exclusiv prin efortul propriu al Grupului RER şi este amplasată în imediata vecinătate a gropii de gunoi de la Gălbinași.
Staţia de sortare, inaugurată ieri, poate procesa 40.000 de tone de gunoi menajer anual, adică aproximativ 160 de tone gunoi menajer zilnic, lucrându-se în două schimburi, cu un număr de 40 de angajați, și va genera o reducere cu 35 la sută a cantității de deșeuri menajere depozitată.
„Proiectul a fost conceput inițial având în vedere investiția care s-a făcut la Timișoara, bineînțeles actualizat și pliat pe situația municipiului Buzău, dimensionat pe cantitățile de deșeuri menajere ale municipiului Buzău (…) Din sistemul de management integrat al deșeurilor în municipiul Buzău mai este nevoie de o stație de compost, pe care Grupul RER s-a angajat să o facă în maxim doi-trei ani. Este o investiție care permite municipiului Buzău să realizeze obiectivele de mediu, respectiv reducerea cantităților de gunoi, de deșeuri menajere depozitate; va fi o reducere de 35 la sută în primă fază, după care, odată cu punerea în funcțiune a stației de compost, se va reduce cantitatea cu încă 20-25 la sută. Este o investiție pe care noi ne-am propus-o cam de doi-trei ani, acționarul nostru majoritar, domnul Remmert, a propus atunci Primăriei Buzău realizarea acestei investiții tocmai pentru a preîntâmpina efectul modificărilor legislative. Investiția este cu atât mai importantă cu cât, din 2017, se va introduce acea acciză la depozitarea gunoiului, ceea ce face ca prețul gunoiului să crească foarte mult, dacă nu sunt reduse cantitățile depozitate. Din sistemul de management integrat, așa cum v-am spus mai devreme, nu face parte doar această stație de sortare, este un întreg sistem; începând din luna februarie, noi am implementat proiectul <Sacul galben>, care presupune, de fapt, modificarea colectării deșeurilor menajere din municipiul Buzău în două fracții: fracția umeadă, adică gunoiul menajer, biodegradabil, și fracția uscată, care înseamnă materialele reciclabile. Am implementat în două cartiere, ca proiect-pilot, am extins apoi în alte cartiere și asociații de proprietari, iar în câtevaluni urmează să extindem în tot orașul”, a declarat Liviu Mocanu, directorul RER ECOLOGIC SERVICE Buzău.
Directorul general al RER Recuperare Ecologică și Reciclare, Radu Merica, președintele al Consiliului de Administrație al RER ECOLOGIC SERVICE Buzău SA, a precizat: „Povestea stației de sortare a început acum câțiva ani, după ce Grupul RER a efectuat prima investiție în Timișoara și ne-am dat seama că acesta este drumul de urmat. Stația de sortare reprezintă un prim pas. Însă, așa cum știm, are beneficii pe termen mediu în reducerea cantităților, iar cetățenii vor începe să simtă mai puțin creșterea de tarife care urmează prin introducerea taxei la depozitare. Pe lângă beneficiile economice, avem și beneficii ecologice, pentru că aici se vor recupera toate materialele reciclabile; sigur că avem nevoie de participarea cetățenilor, punem mare preț pe colaborarea cu presa locală, care să informeze toți cetățenii municipiului Buzău despre ce înseamnă sortare, despre ce înseamnă reciclare. Pun preț că sunteți astăzi aici și veți avea ocazia să vedeți cum funcționează o asemenea stație de sortare“, a declarat Radu Merica. Tot ieri s-a lansat la Buzău ,,Ghidul pentru colectarea selectivă a deșeurilor”: „Tot astăzi, lansăm, în premieră, ghidul pentru colectarea selectivă din municipiul Buzău, în parteneriat cu Primăria; am făcut acest ghid pentru a răspunde tuturor întrebărilor, pentru că fiecare dintre noi se mai întreabă “Cu asta ce fac?”. Ei bine, în acest ghid vom găsi răspunsuri, cum scăpăm de obiectele care nu ne mai sunt folositoare, ca să respectăm un anumit standard de protecție a mediului”.
*
Primarul Constantin Boşcodeală, prezent la inaugurare, a ţinut să sublinieze importanţa strategică a acestei investiţii în evoluţia legislativă europeană prin care se prevede accizarea gunoiului menajer. Prin conceptul “ Zero deşeuri”, implementat cu succes la Buzău, cetăţenii vor contribui atât la protejarea mediului înconjurător prin reciclarea selectivă a deşeurilor, dar în acelaşi timp vor economisi importante sume de bani prin diminuarea facturilor.
Urmează munca cea mai grea, aceea de educare a cetăţenilor pentru reciclarea selectivă a deşeurilor şi conştientizarea faptului că folosirea sacului galben aduce mari beneficii mediului înconjurător.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.