Schimbările climatice din zonele urbane și efectele lor, dezbătute în cadrul Școlii de vară „Urban Climate”

În prezent, zonele urbane reprezintă 50% din populația lumii, iar trei din patru cetățeni locuiesc în oraș. Poluarea crescută din zonele urbane sporește semnificativ perturbațiile din zona de mediu, în timp ce emisiile de gaze cu efect de seră de lungă durată pot declanșa consecințe fizice și socio-economice suplimentare care afectează condițiile de viață din mediul urban.

Monitorizarea sistematică, evaluarea climatului urban, atenuarea și adaptarea la efectele adverse ale poluării trebuie să reprezinte o prioritate strategică atât a mediului academic, cât și a instituțiilor publice.

În acest context, Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB), alături de Urban Climate Research Center, de la Universitatea de Stat Arizona, Urban WaterInnovationNetwork, Society for Urban Ecology și Interdisciplinary Center of AdvancedResearch on Territorial Dynamics, organizează, în perioada 21-26 august, Școala de vară „Urban Climate”.

Evenimentul va avea loc în incinta Platformei de Cercetare în Biologie și Ecologie Sistemică, din cadrul Facultății de Biologie (Splaiul Independenţei, nr. 91-95, sector 5).

Școala de vară reunește la București specialiști din nouă țări. Pe parcursul celor șase zile, specialiști din țări precum Austria, Belgia, Finlanda, Germania, Italia, Israel, Norvegia, România și S.U.A., vor dezbate pe diverse teme referitoare la: monitorizarea modernă a mediilor urbane, instrumentele de modelare utilizate în meteorologia și climatologia urbană, strategiile de adaptare, atenuare și prioritizare a acestora, explorarea legăturilor critice între factorii de mediu și amenințările emergente și cronice la adresa sănătății.

Printre invitații speciali ai școlii de vară se numără prof. dr. Andreas Matzarakis, director la Research Center HumanBiometeorology of the German Meteorological Service in Freiburg, și profesor la Universitatea din Freiburg, prof. dr. Matei Georgescu, profesor și director asociat la School of Geographical Sciencesand Urban Planning și membru al echipei de leadership în cadrul Urban Climate Research Center at Arizona State University, prof. dr. David Sailor, director la Urban Climate Research Center at Arizona State UniversityșiBenjamin Bechtel, cercetător asociat la Cluster of Excellence CliSAP, University of Hamburg.
Programul complet al conferinței poate fi consultat aici.

Reprezentanții mass-media interesați de tematică și de contributori sunt invitați să participe la festivitatea de deschiderea și la lucrările școlii de vară (luni, 21 august 2017, începând cu ora 08:30, în incinta Platformei de Cercetare în Biologie și Ecologie Sistemică, din cadrul Facultății de Biologie, Splaiul Independenței, nr. 91-95, sector 5).

Detalii suplimentare:

Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Universității din București
Telefon: 0745 168 383, e-mail: mirabela.amarandei@pr.unibuc.ro

Sorin Cheval, Ph. D. Habil., Senior ResearchAssociate
Telefon: 0724 248 491, e-mail: sorincheval@yahoo.com

Be the first to comment

Leave a Reply