Lemnul taiat ileagal sau abuziv din padurile Romaniei ajunge in casele europenilor inclusiv ca mobilier Ikea, se arata intr-un reportaj realizat de postul France 2.
Parchet, mobila, dar si hartie, carton, tapet si chiar imbracaminte – lemnul din Romania este gasit in toata Europa, intr-o forma sau alta, arata jurnalistii francezi de la emisiunea Cash Investigation de pe France 2.
„Se spune ca lemnul este cald, ecologic si bun pentru planeta. Si totusi!”, atrag atentia francezii, care au cumparat o comoda de la Ikea si i-au urmarit traseu pana inapoi in padurile din Romania, unde au descoperit exploatari ilegale si subcontractori dubiosi.
„Ce valoreaza cu adevarat angajamentele numarului unu mondial din domeniul mobilei pentru o lume mai verde si mai durabila?”, se intreaba jurnalistii, adaugand ca inscriptiile de pe etichete, prezente peste tot pe produse, ar trebui sa fie garantia gestionarii responsabile a padurilor.
In materialul France 2 se arata ca firme care produc mobila, precum Ikea, primesc lemne taiate ilegal din padurile romanesti, cum ar fi cele din Muntii Tarcu, din judetul Caras-Severin.
Presedintele organizatiei de mediu Agent Green, Gabriel Paun, a fost ghidul celor de la France 2.
„Am lucrat cu jurnalistii francezi cam doi ani la realizarea acestui reportaj. Acolo (in Caras-Severin – n.red.) e centrul biodiversitatii din Romania, dar si centrul distrugerii. Ideea reportajului a fost simpla.
Am mers intr-o padure virgina, am urmarit lemnul la depozit, de la depozit la firma care l-a taiat, la fabrica de la Sebes, de acolo la depozit la Cluj si de acolo pe toata planeta, unde ajunge acea noptiera”, a spus Paun, citat de Adevarul.
„Avem o problema si cu taierile ilegale si cu cele legale. Pentru ca si cele legale sunt abuzive, indiferent ca e o proprietate de stat sau ca e o proprietate privata, nu suntem de acord cu foarte multe dintre amenajamentele silvice. Se taie peste posibilitatea de exploatare, in general, si se taie prost.
(…) Agent Green se lupta alaturi de grupul local Asociatia Altitudine pentru a salva ce a mai ramas din padurile virgine. Impreuna facem toate demersurile legale la ministerele relevante si la Romsilva. Cerem de asemenea companiilor Kronospan, Holzindustrie Schweighofer, Losan si Massiv sa refuze lemnul exploatat din paduri virgine si cvasi virgine”, mai sustine Paun.
„Comertul mondial cu lemn este o afacere contra naturii, foarte departe de promisiunile verzi afisate. Traficul lemnului in lume reprezinta in fiecare an 11 miliarde de dolari, adica aproape cat traficul de droguri. Intre 15 si 30 la suta din lemnul vandut pe planeta ar fi ilegal, taiat fara permisiune in zonele unde este interzis sa tai copaci”, sustin jurnalistii francezi.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.