Informare de presă: Peste 1.000 de metri cubi de lemn confiscați și amenzi de 71.000 de euro în Gorj, în urma sesizării Greenpeace România cu privire la transporturi ilegale de lemn

În urma sesizării trimise de Greenpeace România la finalul lunii noiembrie cu privire la identificarea a 35 de transporturi ilegale de lemn în județul Gorj, Garda Forestieră Vâlcea a realizat controale și a aplicat 32 de amenzi contravenționale în valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) și a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund și lemn de foc și 218 metri cubi de cherestea.

 

 

Aceste prime rezultate ale Gărzii Forestiere sunt un indiciu al gravității situației din pădurile României și subliniază în continuare nevoia urgentă de controale ample precum și aplicarea unor sancțiuni substanțiale care să descurajeze fenomenul. Este nevoie de asemenea și de colaborarea între instituțiile abilitate pentru control și aplicarea amenzilor.

 

 „Apreciem promptitudinea Gărzii Forestiere Vâlcea în a interveni pentru combaterea infracțiunilor silvice semnalate și încurajăm o abordare activă în controlul respectării regimului silvic de către toți actorii din domeniu, de la cei privați la Romsilva. Considerăm că rolul fundamental al Gărzilor Forestiere este acela de a opri furtul de lemn și degradarea pădurilor iar acțiunea din Gureni ne oferă speranță că suntem pe drumul cel bun și că implicarea cetățenilor în această sferă poate să dea roade,” declară Ionuț Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

 

Tăierile și transporturile ilegale de lemn nu mai pot continua la nesfârșit. Acum oricine poate veghea pădurea, folosind instrumentele www.salvezpadurea.ro, pentru tăieri suspecte, Radarul Pădurilor și Inspectorul Pădurii pentru verificarea legalității transporturilor. Cu cât vor fi mai multe sesizări, cu atât rezultatele nu vor întârzia să apară. Este nevoie de curaj și perseverență din partea tuturor,” adaugă Ionuț Apostol, Director de campanii al Greenpeace România.

 

 

Informații de context

O echipă de activiști Greenpeace România a efectuat în perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localității Gureni, Com. Peștișani, jud. Gorj. În această localitate își desfășoară activitatea patru societăți de prelucrare și transport al lemnului.

Echipa Greenpeace România a monitorizat și documentat în perioada menționată transporturile de lemn dinspre bazinul forestier Bistrița situat la nord de satul Gureni, precum și transporturile provenind din alte păduri din zonă. Utilizând aplicația Inspectorul Pădurii, legalitatea transporturilor a fost verificată de cel puțin două ori pentru fiecare vehicul, luând astfel în considerare eventualele probleme de lipsă a semnalului GSM, respectiv de înregistrare a transporturilor în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase, ce stă la baza aplicației.

Astfel, în perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atât transporturi fără aviz, cât mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro. Greenpeace România a transmis o sesizare în acest caz către Procuratură (DIICOT), Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

 

Be the first to comment

Leave a Reply