Interviu Ionuţ Apostu, candidat PSD pentru Consiliul Local Municipal: Am lansat deja o petiție pentru transformarea Crângului în Parc Natural, după modelul PARCULUI NATURAL VĂCĂREȘTI

   

   Realitatea demonstrează că starea de criză a mediului este în creştere. Ni se încalcă dreptul la un mediu sănătos, iar despre prejudiciu ecologic nici nu poate fi vorba. Care este situaţia în fapt la nivelul municipiului Buzău, care sunt cerinţele minimale din partea UE, ce măsuri trebuie luate, sunt doar  câteva dintre chestiunile care vor fi lămurite de către domnul Ionuţ Sorin Apostu, directorul Agenţiei pentru Protecia Mediului Buzău, şi  candidat pe lista de consilieri municpali din partea PSD Buzău.

 

 

1.Concret, ce înseamnă a proteja mediul înconjurător la nivelul municipiului Buzău?

Este o prioritate a viitoarei administrații locale, însă cu toții trebuie să fim conștienți că trebuie să contribuim la păstrarea unui mediu sănătos. Alături de un program concret de refacere a întregii infrastructuri rutiere, trebuie revitalizate și zonele verzi ale orașului. Acesta va fi demersul meu în Consiliul Local Municipal.

 

2. Care va fi strategia de management al calităţii mediului pe termen scurt, sa-i spunem un prim mandat de patru ani ?

Eu am venit în fața buzoienilor cu un Decalog pentru un mediu curat, în fapt 10 măsuri absolut necesare pentru protecția mediului în muncipiul Buzău pe care le voi susține în cei patru ani pentru a fi puse în practică. Întregul program poate fi consultat pe pagina mea de Facebook. Dintre cele mai importante măsuri aș aminti: reducerea costurilor cu salubrizarea, trasport local gratuit, crearea inelului verde (piste de biciclete care să lege cele trei mari parcuri ale orașului)  sau ecologizarea fostei gropi de gunoi a orașului.

 

3. Deocamdată se observă restrângerea ariei verzi a oraşului, iar coridoarele de legătură între spaţiile verzi nu prea le vedem. Ce va propuneţi pentru protejarea municipiului?  

Aici avem un proiect concret: Elaborarea Registrului Local al Spatiilor Verzi. Vom elabora acest registru în cel mai scurt timp posibil deoarece municipalitatea avea obligația realizării acestuia încă din 2012. Până în 2013, cantitatea de spatiu verde pe cap de locuitor, potrivit normelor Uniunii Europene, trebuia sa ajunga la 26 mp. Potrivit datelor existente, încă nu am atins acest obiectiv, însă date certe nu putem avea fără acest Registru Local al Spațiilor Verzi din Intravilanul Localităților. Pe baza acestor măsuratori vor fi elaborate hărți digitale care conțin date privind suprafețele spațiilor verzi compacte (parcuri, grădini, scuaruri, baze sportive etc.) ;

 

4. De ce e important să protejăm mediul înconjurător?

 Ca director al Agenției pentru Protecția Mediului, am avut șansa de mă implica activ și a afla date concrete despre situația la acest moment privind poluarea din municipiul Buzău. Chiar dacă nu avem probleme majore, sunt chestiuni punctuale care necesită intervenția și implicarea autorităților locale. Cu experiența acumulată în acest timp în accesarea fondurilor europene, cred că putem face împreună un oraș “verde”, în care copiii noștri să respire un aer mai curat. Vreau să ofer câte ceva din expertiza mea comunității. 

 

7.Care este proiectul de suflet cu care veniți în fața comunității?

 Preluarea integrală a rezervației de interes județean Pădurea Crîngul Buzăului din patrimoniul ROMSILVA și includerea acestuia în domeniul public al municipalității, în paralel cu reactualizarea Hotărârii Consiliului Județean 13/1995 prin care a fost instituit regimul de arie protejată de interes județean, actualizare ce va include clar limitele acestei zone de interes public; în acest moment Primăria administrează doar Parcul Crâng, restul rezervației fiind administrată de Direcția Silvică Buzău. Am lansat deja o petiție publică în acest sens. Vom demara o campanie pentru transformarea Crângului în Parc Natural, după modelul PARCULUI NATURAL VĂCĂREȘTI ca să salvăm parcul de suflet al buzoienilor.

 

8. Când vom putea vorbi despre crearea benzilor speciale pentru biciclete de-a lungul arterelor din oraş, paralel cu „coridoarele verzi”?

Venim cu un proiect de amenajarea de piste de biciclete care să interconecteze cele trei parcuri mari ale Buzăului, Crâng-Marghiloman-Tineretului, realizănd astfel un adevărat „inel verde” al orașului prin accesarea fondurilor europene pe măsuri de mediu. Mai mult, împreună cu domnul Constantin Toma am gândit un proiect de achiziție de autobuze hibrid și electrice în municipiu, Buzăul devenind astfel un deschizător de drumuri pentru transportul nepoluant în zona de sud-est a României.

 

9.Sunteţi tânăr, ambiţios, curat, bine intenţionat, aveţi energie şi putere de muncă pentru relansarea Buzăului alături de o echipa condusă de inginerul Constantin Toma. Aveţi proiecte, aveţi conducători, va mai lipseşte ceva pentru că municipiul Buzău să revină buzoienilor?

Ca cetățean al municipiului Buzău am fost rând pe rând ziarist, redactor șef, director de ziar, director de televiziune și am intrat în contact cu toate aspectele vieții politice și sociale. În plan administrativ, vreme de vreo 10 ani am fost un simplu observator, lună de lună, la ședințele Consiliului Local Municipal Buzău, pe care le-am comentat apoi în paginile ziarului. Cunosc problemele orașului și, mai mult, acum vin și cu experiența acumulată în accesarea fondurilor europene sau pe problemele de mediu, astfel încât cred că putem face împreună un oraș în care buzoienii să respire un aer mai curat. În speranța că cetățenii vor fi alături de echipa propusă de domnul Constantin Toma, îi asigur de toată implicarea mea în a găsi cele mai bune soluții pentru casa noastră, orașul Buzău.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply