Cristiana Pașca Palmer: La pândă prin pădurile virgine !

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer a prins gustul de aer curat. Munții nu s-au împădurit de când domnia sa este la cârma ministerului, dar nici nu avea cum, pentru că a fost iarnă. De mâine încolo va face câte ceva, pentru că astăzi este ”Ziua Femeii” și îi urăm ”La Mulți Ani”! Probabil că nu se va ocupa de împăduriri, pentru că i s-a spus că încă se mai fură din pădurile virgine. Așa că va merge la pândă. În mijlocul codrilor seculari să-i prindă pe bandiți.Iată ce spune Expressul de Banat:

 

Ministerul Mediului demarează o amplă anchetă ce priveşte tăierile din pădurile virgine, făcute după anul 2012!

Ministerul planifică deja un amplu control în pădurile virgine, după ce mai multe asociaţii de protecţia mediului i-au sesizat ministrului Cristiana Paşca Palmer tăieri ilegale de arbori din pădurile virgine.Anul 2012 este unul definitoriu pentru pădurile virgine, căci la acea dată a fost emis Ordinul 3397/2012 de către ministrul mediului, ordin care identifica şi asigura un statut special de protecţie tuturor pădurilor virgine din România şi interzicea tăierile, impunând amenajamentelor ca acest tip de păduri să fie încadrate la T1, adică protecţie totală, fără vreun fel de intervenţie!Cu toate acestea, ONG-urile de mediu susţin că Romsilva a intrat şi a tăiat şi în aceste trupuri de pădure, profitând de amenajamente care au fost întocmite înainte de 2012.  „Păduri virgine din proprietatea statului tăiate ilegal cu permisiunea Romsilva. În Munții Ţarcu, 1.386 de hectare cu păduri virgine descoperite în anul 2005 sunt exploatate în acest moment cu aprobarea Direcției Silvice Reșița și cu încălcarea legislației. Cel puțin 28.951 de metri cubi au fost deja extrași doar de pe un singur versant în ultimii cinci ani de o singură firmă, Susai Servcom SRL”, scrie Agent Green.

 Firma cu pricina este a cunoscutului om de afaceri Minuc, un personaj asupra căruia există foarte multe discuţii cu privire la averea sa şi la relaţiile pe care le are în Romsilva pentru a-şi asigura parchete.Agent Green solicită Ministerului Mediului să oprească imediat tăierile din aria protejată sit Natura 2000 Munții Țarcu și să instituie un moratoriu la nivel național. Comisia Europeană trebuie să ia de asemenea atitudine pentru a opri devastarea progresivă a pădurilor și încălcarea directivelor europene, mai spune Agent Green, care arată și „clienții principali ai companiei de exploatare:  Kronospan (Austria), Holzindustrie Schweighofer (Austria), Losan (Spania), Massiv (SUA)”.

Agent Green se luptă alături de grupul local Asociația Altitudine pentru a salva ce a mai rămas din pădurile virgine. Împreună facem toate demersurile legale la ministerele relevante și la Romsilva. Cerem de asemenea companiilor Kronospan, Holzindustrie Schweighofer, Losan și Massiv să refuze lemnul exploatat din păduri virgine și cvasi virgine”, mai scrie Agent Green. Compania Massiv are baza de lucru chiar în Caraş-Severin, în comuna Buchin, fiind unul dintre cei mai mari investitori din zonă.

Campania de verificare este coordonată de secretarul de stat Erica Stanciu, cea care conduce departamentul pentru păduri din Ministerul Mediului. „Vom verifica şi vom lua măsuri. Am primit aceste sesizări cu privire la tăierile din pădurile virgine, care după anul 2012 sunt ilegale. Dacă sesizările se confirmă, sancţiunile sunt clare. Pădurile virgine au statut de protecţie, nu se pot face tăieri”, spune Erica Stanciu. Oficialii Direcției Silvice Caraș-Severin au lăsat să se înțeleagă faptul că toate cele semnalate de ONG-urile de mediu sunt niște fabulații, niște afirmații nefundamentate, astfel că orice control va fi în zadar. Dar până la urmă, binevenit, pentru că va demonstra că în pădurile virgine din Caraș-Severin nu se taie nicio cioată, cu atât mai puțin hectare întregi, așa cum s-ar fi tot obișnuit să reclame „salvatorii pădurilor”!

 

Be the first to comment

Leave a Reply