Colectarea separată a deșeurilor, de la obligație la un stil de viață

De la 1 ianuarie 2019, toate primăriile din Romania au obligația de a asigura colectarea separată pentru hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale, conform Ordonanței de Urgență 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor.

Modificarea legislativă vine în contextul în care, România, în calitate de stat membru al UE, trebuie să respecte angajamentele Guvernului luate în fața Comisiei Europene privind adoptarea unor instrumente legate de economia circulară precum „plătește pentru cât arunci”, „răspunderea extinsă a producătorului” sau „contribuția pentru economia circulară”.

În acest context, autoritățile locale implementează noi indicatori de performanță pentru serviciul public de salubrizare, dar și noi penalități în cazul în care operatorul nu va îndeplini acești indicatori.

Astfel, valoarea minima a indicatorului pentru 2019 este de 40% privind colectarea separată a deșeurilor municipale (hârtie, metal, plastic și sticlă), 50% pentru 2020, 60% în 2021 și 70% începând cu 2022.

citește mai mult pe http://www.business24.ro/legislatie/legi-romania/de-ce-suntem-groapa-de-gunoi-a-europei-la-propriu-

Be the first to comment

Leave a Reply