Amenzi mai mari pentru cei care aruncă deşeuri în lacuri şi păduri

Cantitatea mare de deșeuri descoperită în lacurile de acumulare după inundațiile din ultima vreme a adus o reacție extrem de dură a ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Vineri, ministrul a declarat că persoanele care aruncă deșeuri în zonele turistice trebuie să primească amenzi foarte mari, iar legislaţia în acest sens trebuie înăsprită.

Întrebată, vineri, cum s-a ajuns la situaţia în care foarte multe deşeuri au fost găsite în lacurile de acumulare după inundaţii, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că „lacurile de acumulare nu țin de Ministerul Mediului”.

„Ministerul Mediului face însă controlul asupra tuturor celor care încalcă legea, care aruncă PET-uri și deșeuri în albia râurilor sau în păduri (…) Chiar săptămâna aceasta am emis un ordin prin care colegii mei de la Garda Națională de Mediu și de la Agenția Naţională pentru Protecția Mediului să meargă în țară și să vadă exact locurile în care, în urma inundaţiilor, s-au strâns astfel de deșeuri. Vor fi inclusiv modificări legislative de înăsprire a acestor sancțiuni, iar cei care încalcă legea trebuie să plătească amenzi foarte mari”, a declarat ministrul Mediului.
Graţiela Gavrilescu a mai susţinut, vineri, că România și-a luat angajamentul pentru rezolvarea problemelor privind infrigementul deschis împotriva țării noastre de Comisia Europeană, din cauza poluării.
„Ne-am luat angajamentul să rezolvăm problemele de infrigement, ca dovadă că problemele de infrigement pe care le-am rezolvat, ca să zic aşa, sunt în număr de 7. Celelalte sunt în procedură de proiecte de lege, astfel că în următoarea sesiune parlamentară să le putem trimite Parlamentului pentru soluţionare. În ceea ce priveşte partea de deşeuri, Guvernul va demara proceduri ca fiecare dintre noi, prin modul prin care vom ști să colectăm selectiv să păstrăm resursa naturală a acestei ţari (…) În 2050 trebuie sa avem acel concept de deşeu zero”, a mai declarat Graţiela Gavrilescu.

Be the first to comment

Leave a Reply