Tabara Greenpeace din zona Cumpăna, Făgăraș continuă până pe 28 august

 

 

Despre zonă și activitatea de inventariere

 

Zona de pădure pe care o inventariem se află pe Valea Cumpăna, în munții Făgăraș, pe pârâul Știubeaua – Știubeaua este afluentul Cumpenei. 

Pădurea pe care o documentăm are 150 hectare. Avem în vedere și pădurea de pe cursul superior al Cumpeniței, o zonă de aproximativ 100 ha.

Voluntarii au inventariat până acum aprox. 800 de arbori inclusiv arbori morți, pe picior sau la sol. Inventariem elemente speciale de habitat la nivel de copac și la nivel de pădure.

În zonă predomină fagul (specia dominantă de arbori), alte specii prezente sunt bradul argintiu, molidul, paltinul de munte, ulmul de munte.

 

Arbori de dimensiuni excepționale

 

Până, acum arborele cu cel mai mare diametru inventariat este un brad cu grosimea de 95 cm. Tot un brad este și cel mai înalt găsit până acum, cu înălțimea de 42,2 m.

În zonă sunt prezenți urși, care se feresc de prezența omului, întrucât este o zonă de sălbăticie.

 

Câți voluntari au participat?

 

În prima săptămână au participat 25 de voluntari din România și alte șase țări (Olanda, Germania, Austria, Elveția, Slovenia și Croația). În acest moment tabăra găzduiește 30 de voluntari din România (București, Cluj Napoca, Baia Mare, Iași, Galați, Alba), Germania, Ungaria, Croația, Slovenia, Slovacia, Olanda, Austria.

 

Cum ajută voluntarii pădurile virgine?

 

Voluntarii colectează date din suprafețele-probă – specia arborilor, diametrul, localizarea prin coordonate GPS, dacă arborele are cuiburi sau scorburi de animale. De asemenea, numără și arborii morți din pădure, pentru ca aceștia sunt foarte valoroși pentru biodiversitate, pe ei se dezvolta alte specii – plante, ciuperci, etc.

 

Ce se întâmplă după tabără

 

La finalul taberei Greenpeace, documentația pe care o realizeaza acum echipa va fi depusă la minister pentru ca pădurea inventariată de noi să fie inclusă în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine. Greenpeace cere Ministerului Mediului și Pădurilor să impună de urgență un moratoriu pe toate intervențiile din pădurile virgine și cvasivirgine, să introducă în Catalogul Național pădurile care au fost propuse pentru a fi incluse în Patrimoniul UNESCO și să inventarieze de urgență pădurile virgine și cvasivirgine rămase, pentru că altfel acestea nu pot fi protejate.

 

Be the first to comment

Leave a Reply