COMUNICAT DE PRESA 22.07.2016

 

Ref. La pozitia BERD fata de situatia creata de hotararile CLM Buzau din 1 iulie 2016

 

In urma interesului manifestat de presa fata de confuzia creata intre pozitia oficiala a BERD fata de hotararile CLM Buzau din 01.07.2016 (transmisa in data de 08.07.2016) si afirmatiile primarului Municipiului Buzau, domnul Constantin Toma, referitoare la intalnirea cu reprezentantul BERD, doamna Venera Vlad, Associate Director- Infrastructura Municipala, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de Presa al Companiei de Apa S.A. Buzau este imputernicit sa comunice urmatoarele:

 

La data de 08.07.2016, BERD a transmis un punct de vedere oficial, in care aducea la cunostinta repercusiunile grave ale ramanerii in vigoare a Hotararilor CLM initiate de domnul primar Constantin Toma si aprobate in sedinta extraordinara a CLM Buzau din 01.07.2016.

Ulterior, in urma unei intalniri cu reprezentantul BERD, doamna Venera Vlad, intalnire desfasurata pe data de pe 14.07.2016, domnul primar a afirmat public, intr-o emisiune transmisa pe 15 iulie de un post local de televiziune, ca “treaba cu BERD-ul s-a desumflat, a fost BERD-ul ieri la ora 11, am stat 2 ore cu directoarea BERD Romania, a plecat cu fata luminoasa dupa ce si-a dat seama ca este dusa in eroare”

Pentru a clarifica situatia, Compania de Apa Buzau a solicitat precizari din partea doamnei director Venera Vlad. Intr-un email transmis Companiei de Apa Buzau pe data de 18.07.2016, reprezentantul BERD spune urmatoarele:

 

„In cadrul intalnirii domnul primar ne-a spus foarte ferm ca nu intentioneaza sa modifice cadrul institutional in baza caruia s-au obtinut finantarile UE/BERD. De asemenea, a mentionat ca demersul primariei vizeaza, in principal, organizarea unei AGA in care sa se discute anumite principii de functionare a companiei in cadrul legal existent.

 

La randul meu, ca reprezentant BERD, am mentionat urmatoarele:

Compania de Apa Buzau functioneaza bine din perspectiva indicatorilor BERD, indicatori in baza carora s-a acordat imprumutul;

Compania de Apa Buzau este printre putinele companii regionale care au incheiat cu succes doua programe majore de investitii – ISPA si POS Mediu;

Am mentionat ca finantarea BERD, ca si finantarea UE, s-a acordat in conditiile respectarii legislatiei in-house si a planului de tarife aprobat – acestea fiind doua conditii esentiale; orice modificari ale acestor conditii sunt considerate abateri serioase de la conditiile de finantare si pot avea efecte nedorite.

Cand primaria ne-a semnalat anumite nemultumiri cu privire la operatiunile companiei (ex. cheltuieli mari de personal, tarifele din Buzau printre cele mai mari din tara), eu am facut apel la o analiza rationala care sa tina seama de urmatoarele: (i) tarifele trebuie sa acopere atat costul imprumuturilor (pentru ISPA si POS Mediu) plus cheltuielile operationale mai mari pentru functionarea noilor investitii si (ii) reducerea unor cheltuieli operationale (ex. personal, daca este cazul) nu vor putea fi suficiente astfel incat sa acopere necesarul de la punctul (i). Evident, cresterea eficientei companiei este, probabil, un obiectiv continuu.

Am mentionat ca BERD nu are rolul de a face analiza de detaliu (ex. categorii de cheltuieli si proportia lor); in schimb, BERD a facilitat un program de benchmarking, un instrument util pentru management in luarea deciziilor operationale;

Am facut, de asemenea, apel la rezolvarea amiabila, pe plan local, a acestei situatii conflictuale pentru a evita tragerea unor concluzii nedorite la nivelul finantatorilor internationali. Am semnalat, de asemenea, ca acest ‘incident’ ar putea avea impact negativ asupra intregului sector de apa din perspectiva finantatorilor internationali. Am reamintit ca UE a acordat acest nivel mare de grant sectorului de apa in conditiile delegarii directe catre operatorii regionali (fara licitatii); iar imprumuturile convenabile acordate de BERD (fara garantie) au avut la baza, intre altele, increderea in cadrul legal/institutional existent.

 

Imi exprim speranta ca mesajul transmis de BERD a fost corect inteles”.

 

BIROUL DE PRESA

 

Be the first to comment

Leave a Reply