CURS DE EDUCAȚIE SANITARĂ, ÎN PREMIERĂ LA MATERNITATEA BUZĂU

Dr. Ștefania Szabo – director medical

Astăzi, 9 aprilie 2025, la ora 13:30, a avut loc, în premieră, cursul de educație sanitară intitulat „Primii pași ca viitori părinți”.

Evenimentul a avut loc la Maternitatea Buzău și a fost susținut de o echipă de medici specializați. Este vorba despre dr. Georgiana Ilie, medic specialist obstetrică-ginecologie, dr. Silvia Cemurtan, medic șef secție neonatologie, și dr. Iulia-Ivona Nicolae, medic specialist neonatolog și consultant în alăptare.

Cursul, care este gratuit, îi pregătește pe viitorii părinți pentru venirea pe lume a copilului și le oferă informații esențiale despre îngrijirea nou-născutului. Considerăm că este esențial acest curs, deoarece oferă viitorilor părinți încredere, cunoștințe și instrumente practice pentru a începe viața de familie cât mai pregătiți.

La evenimentul de astăzi au participat aproximativ 20 de persoane, dintre care 9 mame și 3 tați din exteriorul secției Maternitate, precum și 6 lăuze din secția Obstetrică  Ginecologie.

Printre invitații speciali s-au numărat d-na Melania Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente, și d-na Maria Gheorghiu, moașă la Maternitatea Buzău.

Fiecare invitat a punctat importanța pregătirii mamelor pentru naștere și viața de după naștere. Astfel, femeile înțeleg mai bine ce presupune îngrijirea prenatală și postnatală, riscurile potențiale și cum să acționeze într-un mod informat pentru a proteja sănătatea lor și a copilului.

Inițiativa face parte dintr-un efort mai larg de a sprijini părinții în primii pași ai vieții lor de familie, contribuind astfel la o educație sanitară mai eficientă și mai accesibilă.

Dr. Ștefania Szabo, director medical: „Aceste cursuri vin în ajutorul dumneavoastră. Acești medici și moașe își dedică din timpul lor pentru a vă învăța primii pași ca viitori părinți, pași esențiali pe care trebuie să îi urmați, precum și anumite manevre de urgență, semne și simptome care vă vor ajuta să recunoașteți momentul potrivit pentru a vă prezenta la spital sau cum să depășiți anumite situații.

Este important să nu veniți doar la primul curs și apoi să nu mai participați, deoarece toate aceste lucruri se învață treptat. Dacă aveți tineri părinți printre voi care doresc să participe ulterior, cu siguranță vor beneficia mult de pe urma acestor cursuri. Veți învăța cum să gestionați situațiile care pot apărea oricând și pentru care nu sunteți încă pregătiți.

Apariția unui copil reprezintă o mare schimbare în viața unei familii, în viața unei mame singure sau a unui tată singur. Este foarte greu, dar trebuie să știm cum să gestionăm aceste situații, astfel încât să le depășim cu succes. Trebuie să susținem acest proiect și să venim la toate cursurile. Colegii mei vor încerca să fie cât mai expliciți și să vă arate exact ce trebuie să faceți acasă, iar noi ne dorim să avem o colaborare foarte bună. Suntem foarte deschiși și ne dorim ca și voi să fiți deschiși.

Vă mulțumim că ați venit și că faceți parte din acest proiect!,”

Conducerea spitalului aduce mulțumiri tuturor cadrelor medicale implicate în acest proiect, sponsorilor care s-au alăturat acestui eveniment și ne dorim ca aceste colaborări să continue și pe viitor.

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă