
Interviu cu dr. Cristina Dinu, medic specialist medicină fizică și de reabilitare în cadrul Ambulatoriului de Specialitate al S.J.U. Buzău

8 aprilie 2025
Durerea lombară este o afecțiune comună a spatelui, întâlnită adesea în rândul adulților. La nivel mondial, până la 80% din populație experimentează la un moment dat în viață durerea lombară. Cauzele acesteia sunt multiple, de la tensionarea musculaturii spatelui până la diverse afecțiuni ale coloanei vertebrale.
Durerile de spate sunt tot mai frecvente, din cauza sedentarismului și a posturii incorecte, dar pot fi prevenite prin obiceiuri sănătoase care mențin coloana vertebrală puternică și flexibilă.
Am rugat-o pe dr. Cristina Dinu, medic specialist medicină fizică și de reabilitare în cadrul Ambulatoriului de Specialitate al S.J.U. Buzău, să ne ofere sfaturi practice pentru prevenție și cum putem avea un stil de viață echilibrat.
Ce este durerea lombară și care este principala cauză a acestei afecțiuni?
Dr. Cristina Dinu: „Durerile lombare sunt principala cauză de dizabilitate din întreaga lume. De asemenea, durerea lombară are o rată de recidivă destul de mare, ceea ce înseamnă că multe persoane care au avut o perioadă de durere lombară vor experimenta din nou simptome de-a lungul vieții lor. Este, de asemenea, una dintre principalele cauze de absenteism la locul de muncă și de dizabilitate temporară în multe țări. Durerea poate fi cauzată de diverse afecțiuni ale structurilor coloanei vertebrale (vertebre, discuri intervertebrale, mușchi sau ligamente), cum ar fi leziuni ale mușchilor, hernii de disc, artrită sau probleme posturale.”
Care sunt simptomele și factorii de risc asociați?
Dr. Cristina Dinu: „Durerea de coloană lombară se referă la disconfort sau durere localizată în partea inferioară a spatelui, cunoscută sub denumirea de regiunea lombară. Aceasta poate varia de la o durere ușoară și surdă, până la o durere acută și severă, care poate limita mobilitatea și activitățile zilnice ale unei persoane. Durerea lombară poate fi clasificată în: • Durere acută, care durează de obicei câteva zile sau săptămâni, fiind adesea rezultatul unei leziuni sau al unei activități fizice intense; • Durere cronică, adică persistă mai mult de 3 luni. Aceasta poate fi însoțită de simptome suplimentare, cum ar fi amorțeală, furnicături sau durere care radiază spre membrele inferioare (în cazul în care există presiune asupra nervilor spinali).
Factori precum vârsta, stilul de viață sedentar, muncile fizice solicitante, obezitatea și postura incorectă contribuie la creșterea incidenței acestor dureri.
De asemenea, prevalența durerilor lombare este mai mare în rândul persoanelor cu vârste între 30 și 60 de ani, iar factorii de risc includ și condițiile de muncă (munca de birou sau munca fizică grea)”
Ce măsuri simple ajută la prevenirea sau reducerea durerii lombare?
Dr. Cristina Dinu: „Adoptarea unei posturi corecte – La birou: Asigurați-vă că scaunul are suport lombar. Mențineți spatele drept și picioarele la 90 de grade.
La ridicarea obiectelor: Folosiți picioarele pentru a ridica, nu spatele. Mențineți obiectul aproape de corp; Exerciții fizice regulate – Întărirea mușchilor abdominali și ai spatelui ajută la menținerea unui echilibru al coloanei vertebrale; Stretching: Stretching-ul zilnic ajută la menținerea flexibilității și previne rigiditatea spatelui; Activități de impact scăzut: Mersul pe jos, înotul și ciclismul sunt excelente pentru protejarea coloanei vertebrale; Controlul greutății corporale – Menținerea unei greutăți sănătoase: Excesul de greutate pune presiune pe coloana vertebrală, iar un regim alimentar echilibrat ajută la prevenirea durerilor;
Pauze regulate pentru persoanele care stau jos mult timp – Pauze de mișcare: Dacă lucrați la birou, ridicați-vă și faceți câțiva pași la fiecare 30-60 de minute pentru a evita rigiditatea.
Postura corectă în timpul somnului: salteaua ar trebui să fie fermă pentru a susține alinierea corectă a coloanei vertebrale. Dacă dormim întinși pe spate este de preferat să flectăm genunchii la 90 de grade, iar dacă dormim așezați pe o parte, este indicat să flectăm genunchii la 90 de grade și să punem o pernă între ei. Dormitul pe burtă nu este chiar indicat, deoarece va pune presiune asupra gâtului, iar dimineața vă puteți trezi cu dureri.
Toate aceste posturi alcătuiesc „igiena somnului” și ne ajută să scădem presiunea asupra coloanei vertebrale și să ne odihnim mai bine.
Cum ne dăm corect jos din pat? În primul rând, din poziția cu fața în sus, ne vom așeza pe o parte, ne sprijinim în cot, ne lăsăm picioarele să atârne la marginea patului, apoi ne împingem în mână pentru a ajunge în poziția de șezut.
În caz de dureri cronice persistente, este important să căutați tratament medical. Opțiunile includ: Fizioterapie, Medicație: Analgezice și antiinflamatoare pentru controlul durerii. Intervenții chirurgicale: câteodată, intervențiile chirurgicale pot fi necesare pentru corectarea problemelor structurale ale coloanei vertebrale.”
Ce schimbări în stilul de viață pot contribui la sănătatea coloanei vertebrale?
Dr. Cristina Dinu: „Alimentația echilibrată, 50% din farfurie ar trebui să fie ocupată de legume și fructe, ideal proaspete, cu accent pe legume – conopidă, broccoli, varza, roșiile, castraveții, dovleceii, vinetele, ardeii, numeroase sortimente de salată, morcovi, ceapă, fructele de toate culorile, cu un accent pe fructele de pădure, cu un conținut mai redus de zaharuri, dar și fructele de sezon.
25% din farfurie ar trebui să ocupe proteinele sănătoase, precum: carnea, peștele, fructele de mare, ouă, lactate, brânzeturi, proteine din surse vegetale, cum sunt lintea, fasolea sau năutul.
25% din farfurie ar trebui să conțină carbohidrați complecși, cerealele integrale, precum: orzul, ovăzul, hrișca, quinoa, soia, linte, năut.
- O porție de proteină ar trebui să aibă aceeași dimensiune cu cea a podului palmei fiecăruia, atât în suprafață, cât și în grosime.
- O porție de carbohidrați se poate măsura în funcție de cât încape în căușul palmei.
- O porție de grăsimi sănătoase este echivalentul degetului mare de la mână.
- Iar o porție de legume ar trebui să ocupe volumetric spațiul ocupat de pumnul strâns.
Reducerea stresului – Tehnici de relaxare: Practicarea yoga, meditației sau respirației profunde poate ajuta la reducerea tensiunii din corp și la prevenirea durerilor de spate asociate cu stresul.
Izolarea socială: Durerea cronică poate duce la izolare, deoarece persoanele afectate pot evita întâlnirile sociale din cauza disconfortului fizic. Aceasta poate contribui și la dezvoltarea unor stări de depresie sau anxietate.
Consumul de alcool și fumatul: Evitați fumatul și consumul excesiv de alcool, deoarece acestea pot să epuizeze corpul de nutrienții vitali necesari pentru sănătatea osoasă.”
În concluzie, un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, mișcare regulată și posturi corecte, atât în timpul zilei, cât și în timpul somnului, poate contribui semnificativ la prevenirea și gestionarea durerilor lombare.
Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă