COMUNICAT DE PRESĂ
Proiectul european Tele-Encounters: BeyondtheHuman s-a încheiat cu succes, după 3 ani de activități care au îmbinat teatrul, robotica, animația digitală, inteligența artificială, sociologia și filosofia
Tele-Encounters: Beyond the Human este un proiect cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2023. Consorțiul de implementare a fost format din Teatrul George Ciprian din Buzău, în calitate de lider de proiect, cooperativa culturală Industria Scenica din Milano (Italia) și Universitatea Catolică San Antonio din Murcia (Spania).
Inițiat și coordonat de regizoarea de teatru Marina Hanganu, Tele-Encounters: Beyond the Human a fost o continuare a proiectului Tele-Encounters(2017-2019), cofinanțat tot prin programul Europa Creativă și finalizat cu succes în 2019. Ambele proiecte au sondat tema migrației prin interviuri cu emigranți și familii rămase acasă, cercetare sociologică ce a stat la baza rezultatelor artistice. Dacă primul proiect s-a axat pe relația dintre părinții plecați la muncă în străinătate și copiii rămași acasă, al doilea proiect a analizat relația dintre emigranți și părinții lor vârstnici din România.
Tele-Encounters: BeyondtheHumana mers dincolo de om, având ca obiectiv transversal explorarea rolului roboților sociali ca potențiali companioni pentru persoanele vârstnice în contextul emigrării rudelor apropiate. Toate activitățile au avut o dimensiune prospectivă atât prin imaginarea viitorului probabil, cât și prin integrarea Internetului, a roboților și a Inteligenței Artificiale ca elemente structurale în artă. Producția artistică a fost însoțită de cercetare interdisciplinară.
Principalele rezultate sunt:
- 26 de interviuri aprofundate cu emigranți români și părinți vârstnici rămași acasă, analizate într-un studiu sociologic disponibil în cartea proiectului.
- 6 ateliere de creație/sesiuni de brainstorming pentru copii și adulți din România, Spania și Italia. Acestea au fost coordonate de o echipă interdisciplinară formată din regizori de teatru, artiști specializați în modelare și animație 3D, experți în robotică și informatică și filosofi specializați în etica tehnologiei. Au rezultat peste 90 de personaje-roboți, reunite în trei broșuri similare unor „bestiare” cu roboți.
- Website-ul Imaginary Robots, cu 6 personaje virtuale care reprezintă roboți. Personajele sunt modele 3D inspirate de creațiile participanților la ateliere. Platforma nu mai este activă online, dar varianta ei arhivată va putea fi descărcată în curând de pe site-ul proiectului. Roboții virtuali puteau comunica verbal și în scris cu utilizatorii online folosind algoritmul generativ de inteligență artificială conversațională GPT-3 (predecesorul modelelor disponibile prin interfața ChatGPT). De asemenea, personajele proiectau un răspuns (aparent) emoțional rudimentar, prin intermediul unor animațiiadecvate textului generat.
- Spectacolul de teatru telematic transnațional 2032 SMART-FAMILY, care s-a jucat simultan în România și Italia, cu actori și public în ambele spații. Actorii din cele două țări interacționau în timp real prin videoconferință pe Internet, redată pe ecrane mari de proiecție. Unul dintre personaje a fost un robot construit special, acționat prin telecontrol de actrița Smaranda Găbudeanu. Spectacolul a avut 10 reprezentații și a fost vizionat de peste 1600 de buzoieni. În noiembrie 2022, spectacolul a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru (România) și în Milano Digital Week (Italia). Filmarea integrală este disponibilă pe YouTube.
- 2 cursuri online (webinare) dedicate teatrului telematic, cu participare internațională.
- 2 ateliere de teatru telematic pentru studenți de la Universitatea Națională de Teatru și Film I.L. Caragiale București și Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi din Milano.
- 2 ateliere de teatru telematic pentru artiști tineri din România și Italia.
- 2 ateliere de jurnalism și 1 atelier de film documentar pentru adolescenți din Buzău; participanții au documentat audio-video principalele activități ale proiectului.
- Simpozionul internațional BeyondtheHuman: Theatre, Robotsand Social Realities, organizat în parteneriat cu UNATC I.L. Caragiale.
- O serie de conferințe de diseminare organizate de parteneri în mediul academic și profesional.
- VolumulștiințificBeyondtheHuman: Theatre, Robotsand Social Realities (Editura Universitaria, Craiova), care cuprinde studiile originale realizate în proiect despre teatrul telematic, migrație, percepția asupra roboților sociali și interacțiunea dintre om și Inteligența Artificială.
Toate rezultatele pot fi accesate gratuitpe website-ul proiectului, https://tele-encounters-beyond.eu/ (vezi și broșura de rezultate disponibilă online).
Vă invităm să vizionați online filmul documentar* al proiectului, realizat de regizoarea de film Armine Vosganian: https://youtu.be/JIuLBc_DdMY
*Filmul este subtitrat în română și în engleză – selectați limba folosind setările din YouTube (rotița din dreapta butonului „CC”). Butonul „CC” activează subtitrarea.
––––––––-
Le mulțumim partenerilor noștri asociați: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Colegiul Național B.P. Hasdeudin Buzău, Biblioteca Județeană Vasile Voiculescudin Buzăuși Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău. Împreună, am organizat conferințe, ateliere și prezentări dedicate roboților și Inteligenței Artificiale.
Le suntem recunoscători tuturor participanților la activitățile noastre.
Mulțumirile noastre se îndreaptă, de asemenea, către presa din România pentru sprijinul acordat pe parcursul celor trei ani de proiect.
Fotografii din spectacolul de teatru telematic 2032 SMART-FAMILY
Pe scenă în România: Aura Călărașu. În videoproiecție: Francesca Fatichenti, Giovanni Longhin și Monica Buzoianu, pe scena din Italia. Foto: Vlad Dumitrescu.
Pe scenă în România: Aura Călărașu și fața robotului Ogmios Z42, controlată de Smaranda Găbudeanu. Foto: Vlad Dumitrescu.
Pe scenă în România: Aura Călărașu și robotul Ogmios (controlat de Smaranda Găbudeanu).Foto: Vlad Dumitrescu.
Pe scenă în Italia: Giovanni Longhin, Francesca Fatichenti și Monica Buzoianu. În videoproiecție: Aura Călărașu și robotul Ogmios Z42 (controlat de Smaranda Găbudeanu), pe scena din România. Foto: Alice Longoni.
Pe scenă în Italia: Monica Buzoianu și Francesca Fatichenti. În videoproiecție: robotul Ogmios Z42 (controlat de Smaranda Găbudeanu), pe scena din România. Foto: Alice Longoni.
La aplauze. Pe scena din România: Ogmios Z42, Smaranda Găbudeanu și Aura Călărașu. În videoproiecție: Francesca Fatichenti, Giovanni Longhin și Monica Buzoianu, pe scena din Italia.
Foto: Vlad Dumitrescu.