Fostul șef al Companiei de Apă Buzău laudă actuala conducere pentru inițiativa inovatoare privind reciclarea apelor uzate

Cel mai mare specialist în domeniul alimentării și gestionării sistemului de alimentare cu apă potabilă din județul Buzău, inginerul Dumitru Cristea, a avut o poziție de laudă la adresa actualului director al Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu, referitor la proiectul de reciclare a apelor uzate din sistem și redarea acestora către agricultură. Proiectul este genial în ansamblu, spune Dumitru Cristea, fostul director tehnic al Companiei de Apă, în prezent pensionar. A avut o experiență cu experții israelieni în urmă cu mulți ani, atunci când aceștia și-au oferit serviciile în acest domeniu. În Israel există implementat un astfel de sistem și funcționează foarte bine, cu mari beneficii atât în ceea ce privește latura ecologică a proiectului, dar cu mari beneficii pentru agricultură. Problemele tehnice sunt însă multe, după cum arată specialistul Dumitru Cristea, dar cu tehnica modernă, este posibil ca acestea să poată fi rezolvate.

Se referă în primul rând la sistemul de canalizare, care adună apele uzate atât de la populație, dar mai ales de la operatorii economici unde poluarea este mare.

Nu vreau să intru în detalii tehnice care îi ridică o serie de întrebări specialistului Dumitru Cristea până nu aflăm și soluția tehnică găsită de inginerul Simona Săvulescu, dar se pare că între profesioniști s-a creat o adevărată ”frăție” pentru a rezolva această problemă, și anume reciclarea apelor uzate și redarea acestora către agricultură. Pentru cultura mare, momentan.

O altă problemă abordată cu fostul șef al Companiei de Apă Buzău, Dumitru Cristea, a fost cea a scandalului generat de incidentul de la Cozieni. Este sau nu apa otrăvită la Cozieni, așa cum afirma de la tribuna Parlamentului un politician?

A vorbit tot specialistul, care nu ar fi avut nici un motiv să fie subiectiv. Nu a criticat conducerea Companiei de Apă Buzău, din contră, a subliniat problemele tehnice, care sunt întâmpinate în mod curent, atunci când pânza freatică nu corespunde unei asemenea investiții.

Este plăcut atunci când vezi specialiștii că se implică pe marginea unei idei inovatoare și este și mai plăcut atunci cînd vezi, că anumite divergențe generate de lupte politice sau de alt fel, pălesc în fața unor provocări tehnice care duc în mod obiectiv la bunăstarea societății.

Revenim!