Daciana Sârbu cere la Bruxelles sprijin pentru apicultori și combaterea fenomenului mierii contrafăcute

Numai produsele care conțin 100% miere trebuie să poată fi etichetate sub acest nume, iar Comisia Europeana poate garanta acest lucru prin revizuirea legislației, a subliniat euro-deputata Daciana Sârbu în plenul Parlamentului European, solicitând sprijin financiar mai consistent pentru apicultori și combaterea mult mai eficienta a fenomenului mierii contrafăcute, adesea provenind din afara UE.
“Prin măsuri puternice și eficiente, instituțiile europene au obligația să se asigure ca apicultorii sunt sprijiniți pentru a fi competitivi pe piață, iar consumatorii cumpără miere și nu un produs care conține 30% miere și restul – aditivi”, consideră Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Agricultura din PE.
Apicultura oferă României o șansă considerabilă pe piața europeană, unde deține deja un rol important, dar în același timp apicultorii români și europeni se confruntă cu dificultăți serioase. Din aceste motive euro-deputata s-a implicat activ pe aceasta temă, propunând mai multe amendamente la raportul privind apicultura, dintre care 10 au fost adoptate în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.
Euro-deputata a cerut suport financiar pentru apicultori, atât prin plăți cuplate, cât și prin plăți compensatorii – în situații în care producția este afectată de vremea nefavorabilă. O altă măsură susținută vizează sprijinirea acestora prin programe de formare și schimburi de experiență între statele membre.
sursa:daciana.sarbu@europarlamentariisd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply